Uraganul Florence, care a făcut ravagii în Carolina de Nord și de Sud, a fost de două ori mai puternic din cauza schimbărilor climatice, conform unui nou studiu care confirmă legătura între încălzirea globală și creșterea intensității furtunilor atlantice.
Cercetătorii de la Universitatea Stony Brook și Laboratorul Național Lawrence Berkeley din SUA au estimat că uraganul va aduce cu aproximativ 50% mai multe precipitații și va fi cu aproximativ 80 de kilometri mai mare în diametru decât ar fi fost în condiții climatice neafectate de activitatea umană.
Studiul de atribuție este primul de acest fel, fiind realizat înainte ca uraganul să lovească coasta de est a SUA. Studiile precedente de atribuție au analizat impactul schimbărilor climatice asupra uraganelor după ce acestea au avut loc, cum a fost în cazul uraganului Harvey, care a adus de trei ori mai multe precipitații din cauza schimbărilor climatice.
Oamenii de știință ezitau până de curând să asocieze furtuni, incendii de vegetație sau valuri de căldură individuale cu schimbările climatice. Însă domeniul științei de atribuție s-a dezvoltat rapid, iar oamenii de știință pot observa un nivel de influență al schimbărilor climatice înainte ca dezastrul să se întâmple.
„Ideea că nu putem corela evenimente individuale cu schimbările climatice este învechită, nu mai este adevărată. Am atins un punct unde putem spune asta cu încredere.”, a declarat pentru The Guardian Michael Wehlner, cercetător la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din Berkeley, California.
Furtunile atlantice cresc în intensitate pe măsură ce oceanele se încălzesc
Schimbările climatice alimentează uraganele pentru că amplifică temperatura oceanelor și cantitatea de umiditate din atmosferă. Temperaturile ridicate ale suprafeței mării creează mai mulți vapori de apă, care se ridică în atmosferă și se transformă în ploaie în timpul unei furtuni tropicale, alimentând uraganele și sporindu-le intensitatea.
„Schimbările climatice periculoase sunt aici, și nu sunt o problemă doar pentru generațiile viitoare. Aceste riscuri au crescut permanent și trebuie să acceptăm acest fapt.”, a adăugat Wehner.
Uraganul Florence a devastat coasta de est a Statelor Unite ale Americii, în special statele Carolina de Nord și Carolina de Sud, unde peste 267.000 de locuințe și afaceri continuă să rămână fără curent electric.
Au fost înregistrate 32 de decese în Carolina de Nord, Carolina de Sud și Virginia. Cantitățile de precipitații au atins noi recorduri, cauzând inundații devastatoare care au distrus mii de case. Apa a pătruns în cel puțin patru facilități de depozitare a cenușei și în mai multe ferme de porci. Există îngrijorarea că cenușa ar putea să ajungă în râuri și în rezervele de apă. Peste 1.100 de drumuri sunt încă închise în Nordul Carolinei.