UPDATE 18:17
Tirul in care sunt transportati caii de la Letea a fost oprit de politie, care a constatat ca documentele de transport al animalelor sunt legale.
Surse: Cei 38 de cai cumparati de la Letea vor ajunge la un abator din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna.
Samsarul care a cumparat caii de la Letea a incarcat 38 de animale intr-un tir incercand sa ajunga cu ele la un abator unde intentioneaza sa le vanda. Deocamdata, nici reprezentantii Vier Pfoten, nici Politia nu stiu daca ”traficantul” de cai ii va duce la un abator din Brasov, Teleorman sau Covasna.
Kuki Barbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten prezent in zona, a declarat pentru ”Green Report” ca din cei 38 de cai luati de la Letea, 19 sufera de anemie infectioasa, potrivit analizelor facute de Directia Sanitar Veterinara Tulcea. Boala este supranumita si SIDA a cailor.
Si ceilalti 19 cai, nedepistati in urma analizelor, ar putea avea virusul anemiei infectioase, o boala incurabila produsa care se transmite direct de la cal la cal, sau prin intermediul unor muste.
Caii de la Letea si-au gasit brusc stapani
A fost suficient doar un zvon ca un samsar cumpara cai, ca localnicii sa-si aduca aminte brusc ca parca au avut, candva, un cal.
In mai putin de o saptamana, din padurea de la Letea au fost stransi aproape 70 de cai. Localnicii transformati in vanatori au dat buzna la primarie sa anunte ca sunt proprietari de animale. 49 dintre cai au fost inchisi in tarcul construit de samsar.
Pentru fiecare animal, negustorul a platit 100 de lei.
Din cele 49 de cabaline inchise in tarc, 38 au fost incarcate in tirul samsarului. Alti 11 cai au ramas in tarc si doar 20 s-au intors in curtile proprietarilor, dar nimeni nu poate sti daca nu vor fi, din nou, abandonati.
In urma animalelor adulte prinse au ramas 20 de manji abandonati, a declarat pentru ”Green Report” Kuki Barbuceanu. De soarta lor se ingrijeste deja un localnic care va primi hrana si medicamente din partea voluntarilor.
Vanatoarea cailor, descoperita saptamana trecuta
Vanatoarea cailor de la Letea a fost descoperita sapatamana trecuta cand reprezentantii Vier Pfoten au mers in zona pentru a pregati vizita a 16 austrieci. 3 dintre ei membrii ai ministerului tursimului din Austria, iar restul, voluntari ai unei organizatii care s-ar fi implicat in finantarea unei rezervatii pentru cei 1.000 de cai de le Letea.
In urma scandalului declansat de organizatia Vier Pfoten si in urma sesizarii , politia a declansat o ancheta si a intocmit deja un dosar penal, a declarat pentru ”Green Report” Raluca Seucan, purtator de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).
Legea privind protectia animalelor interzice comercializarea animalelor contaminate si de aceea, reprezentantii Vier Pfoten nu au putut sa rascumpere animalele.
Daca dintr-o herghelie de cai unul este bolnav, celelate animale trebuie verificate din 3 in 3 luni, si abia dupa o jumatate de an, daca medicii pot spune ca animalele sunt perfect sanatoase, ele pot fi comercializate.
Asta nu l-a impiedicat insa pe samsarul de cai sa cumpere ”legal” animalele.
Numele negustorului nu este stiut de nimeni, localnicii numindu-l Cosmin sau Cristi, insa tot ce se stie este ca are un tir inmatriculat in Buzau, remorca fiind inmatriculata in Mehedinti.
La aceasta ora, reprezentantii Vier Pfoten, impreuna cu politia, asteapta tirul in localitatea Nufarul, la 20 de kilometri de Tulcea.
Daca autoritatile locale nu vor putea sa opreasca tirul, reprezentantii Vier Pfoten vor urmari tirul pana la abator.
Salbaticirea cailor de la Letea a inceput acum 20 de ani
Drama cailor abandonati in padurile de la Letea a inceput in urma cu 20 de ani. Zeci de localnici si-au abandonat animalele in padure. Caii domestici s-au salbaticit si in ani numarul lor a ajuns la 1.000.
Cifra este cea mai recenta numaratoare efectuata la sfarsitul lunii februarie de catre reprezentantii Vier Pfoten si Stefan Raileanu, medic veterinar si cercetator stiintific la Institutul National de Cercetare Delta Dunarii (INCDD).
Numaratoarea cailor s-a facut din avion, pentru ca este imposibila numararea de la sol si niciun animal nu este microcipat.
Articole de lege incalcate de ”proprietarii” cailor
Conform legii de protectie a animalelor nr. 9/2008, detinatorii de animale au obligatia de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona si/sau izgoni. (Art. 4)
In articolul. 5 – (1) se stipuleaza ca: „Detinatorii de animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
– un adapost corespunzator
– hrana si apa suficiente
– posibilitatea de miscare suficienta
– ingrijire si atentie
– asistenta medicala
Inutil de precizat, detinatorilor de animale le este interzis sa aplice rele ntratamente si cruzimi.
Foto: Marin Raica, Jurnalul.ro
Cititi si: