"Speram sa avem o colaborare cu partea chineza in privinta proiectului hidrocentralei Tarnita. Este unul din cele cinci proiecte le-am prezentat in China", a declarat primul ministru Emil Boc la Cluj-Napoca, referindu-se la intrevederea pe care ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a avut-o joi cu o delegatie chineza.
Una dintre cele mai mari companii din China, Sinohydro, vrea sa investeasca in hidrocentrala de la Tarnita – Lapustesti (judetul Cluj) si sa participe la retehnologizarea hidrocentralei de la Bicaz.
Cei patru membri ai delegatiei chineze sosite la Bucuresti s-au intalnit joi cu ministrul economiei, Ion Ariton, si cu directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.
Intalnirea de azi a fost una de initiere, de inceput de cooperare.
"Cred ca acesta este unul dintre primele efecte concrete ale vizitei efectuate in luna august impreuna cu domnul prim-ministru Emil Boc in Republica Populară Chineza. Sunt convins că interesul manifestat astăzi de compania Sinohydro pentru a investi in Romania este real și se va concretiza în perioada următoare", a declarat, la finalul intalnirii, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.
Sinohydro este o retea de companii de stat din China, cu domenii de activitate in ingineria si constructia hidroenergetica. Sinohydro a fost contractor general pentru cea mai mare hidrocentrala din lume, Three Gorges, cu o putere instalata de 18.400 MW. Compania deruleaza in prezent proiecte de arhitectura, proiecte de investitii in energia electrica, in imobiliare, in cercetare si dezvoltare si in design-ul si productia echipamentelor de constructie.
Intalnirea de astazi este urmarea vizitei oficiale pe care premierul Emil Boc si Ion Ariton, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, au desfasurat-o in China.
Proiect de peste un miliard de euro
Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj (CHAP) Tarnita-Lapustesti este o investitie majora pentru economia romaneasca, programata in perioada anilor 2007-2020.
Hidrocentrala va fi construita la 30 km amonte de municipiul Cluj-Napoca, pe raul Somesul Cald.
Proiectul este estimat la 1,164 miliarde de euro fara TVA. Potrivit reprezentantilor Hidroelectrica, suma necesara constructiei va fi asigurata in proportie de 51 la suta din fonduri proprii ale Hidroelectrica (participare cu aport de capital si finantare), iar restul de 49 la suta va fi asigurata de catre investitori strategici, prin finantare.
Mihai Diac, Cosmin Zaharia