Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) desfasoara o campanie de informare si dezbatere publica privind gazele de sist, realizata cu un grant european. Aceasta campanie se va desfasura in principal in zonele in care sunt concesionate perimetre cu potential de resurse neconventionale – Barlad si Dobrogea. Un rol central in desfasurarea campaniei il are website-ul www.infogazedesist.eu.
Costul estimat al proiectului “Dialoguri cu cetatenii si campanii de informare privind gazele de sist in Romania”, este in valoare de 122.310 euro, fiind 50% co-finantat din linia bugetara a proiectului pilot “Securitate energetica – Gazul de sist” al Uniunii Europene reprezentata prin Comisia Europeana, Directia generala de energie – Directia C – Surse regenerabile de energie, cercetare si inovare, eficienta energetica”, a declarat, pentru Green Report, Anca Baciu, manager proiect in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
Potrivit acesteia, printre activitatile principale ale proiectului se numara realizarea site-ului de informare catre cetateni, studii sociologice (sondaje, focus-grupuri), intalniri cu autoritatile locale, materiale tiparite (ziare, pliante, etc.) si evenimente publice spre sfarsitul campaniei.
Gazele de sist reprezinta o potentiala resursa alternativa care este luata in calcul ca optiune in mai multe state membre. Am aplicat pentru grant-ul oferit de CE, prin DG Energy, deoarece este nevoie de o informare echilibrata a cetatenilor cu privire la etapele de explorare si exploatare. Pe parcursul acestor luni, specialistii vor oferi tuturor celor interesati detalii privind tehnologia folosita, caracteristicile gazelor de sist, impactul asupra mediului si sanatatii populatiei”, a declarat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM.
Principalul obiectiv al acestui proiect vizeaza asigurarea unui proces corect de informare a cetatenilor cu privire la resursele neconventionale, categorie in care sunt incluse si gazele de sist. Pentru a asigura un dialog constructiv, bazat pe date pertinente (experienta internationala, studii stiintifice) platforma www.infogazedesist.eu este administrata de profesionisti, cu experienta in sectorul explorarii si exploatarii resurselor naturale. Sectiunea ,,Forum” este moderata de prof. univ. Corneliu Dinu, acesta urmand sa raspunda intrebarilor celor interesati de tema gazelor de sist.
Am decis sa ma implic in acest proiect pentru ca este nevoie de informatii corecte in spatiul public. Oamenii trebuie sa aiba o imagine de ansamblu asupra situatiei. Trebuie sa stie ce reprezinta aceste resurse, care sunt sansele sa le avem si care este orizontul de timp pentru etapele de explorare si exploatare, care sunt riscurile, dar si care sunt beneficiile valorificarii acestei resurse. Doar pe baza unor astfel de date putem discuta rational, argumentat. Imi doresc sa primesc cat mai multe intrebari din partea cetatenilor si sper sa avem o dezbatere din care fiecare sa isi poata forma o opinie in cunostinta de cauza”, a declarat prof. univ. Corneliu Dinu.
In urma anuntului Comisiei Europene, DG Energy, lansat in 2012, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in calitate de institutie coordonatoare a activitatilor din domeniul explorarii si exploatarii resurselor naturale, a inaintat o propunere de proiect pentru obtinerea unui grant in vederea organizarii unor dezbateri publice si desfasurarii de campanii de informare privind gazele de sist. La sfarsitul anului 2012, Comisia Europeana, DG Energy, a anuntat ANRM ca proiectul propus a fost selectat pentru cofinantare, prin intermediul grantului european.
Citeste:
Campanie de informare privind gazele de sist pe bani europeni