Unsprezece reactoare nucleare rusesti de tipul celor de la centrala de la Cernobil sunt vechi si ar trebuie oprite in Rusia, a declarat ieri Vladimir Kuznetov, membru al consiliului de experti pe langa Rosatom, compania rusa pentru energie nucleara, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Principala lectie care ar fi trebuit invatata din catastrofa de la Cernobil este oprirea progresiva a reactoarelor de tip RBMK", a declarat el in cursul unei conferinte de presa.
"Dar in loc ca aceste reactoare vechi sa fie oprite sau exploatate in proportie de 60-70 la suta, ele sunt supraexploatate in Rusia, functionand la 104 la suta, deoarece nu se construiesc reactoare noi", a continuat Kuznetov, denuntand un comportament "criminal".
Unsprezece reactoare RBMK, de tipul celor de la centrala de la Cernobil, sunt in exploatare in Rusia. Majoritatea au fost construite in anii ’70 si nu ar fi trebuit exploatate decat timp de 30 de ani, potrivit aceleiasi surse.
Kuznetov a facut parte dintre cele 600.000 de persoane trimise de Uniunea Sovietica sa curete si sa securizeze zona unde a avut loc catastrofa.
Saptamana trecuta, vicepremierul rus Igor Secin a afirmat ca toate centralele nucleare rusesti sunt sigure si capabile sa reziste la cele mai puternice cutremure, in urma verificarilor facute dupa seismul din Japonia, care a provocat un accident nuclear grav. La 26 aprilie 1986, la ora 01.23, reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil a explodat in cursul unui test dupa o eroare de manipulare, provocand emisii radioactive echivalente cu cel putin 200 de bombe de la Hiroshima si contaminand o mare parte din Europa.
Nici in prezent nu exista un bilant fiabil al victimelor acestei catastrofe.
Foto: topnews.in
Cititi si:
25 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie
Ucraina construieste un nou sarcofag pentru centrala de la Cernobil