Un student de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a câștigat marele premiu Energy Challenge 2022, în valoare de 3.000 de euro, potrivit unui comunicat.
Juriul a decis că SMART este cel mai inovativ proiect dintre cele prezentate în cadrul competiției. Acest proiect a dezvoltat ideea unui invertor inteligent pentru panouri solare astfel încât surplusul de energie să fie folosit cu un randament maxim în topologia off-grid.
Pe locul al doilea s-a clasat echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calcula-toarelor, cu proiectul ATLAS. Este vorba despre o aplicație mobilă de tip campus universitar, disponibilă pentru sistemele de operare Android, care să faciliteze interacțiunile studenților cu universitatea (avizier digital, orar, eliberare adeverințe, plată taxe etc.). Pentru această inițiativă, echipa a fost răsplătită cu o excursie în valoare de 500 de euro.
Locul al treilea a fost ocupat de echipa Universității Tehnice de Con-strucții București, Facultatea de Instalații, și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Calculatoare, cu proiectul GREEN MAP, care a propus o aplicație mobilă prin care se facilitează accesul la oportunități de reducere a deșeurilor și a consumului energetic. Uti-lizatorii aplicației pot vizualiza evenimentele CSR (Responsabilitate Socială Corporatistă) organizate de către companii, pot localiza afa-cerile zero-waste și alte evenimente „verzi”. Proiectul a fost premiat cu vouchere eMAG în valoare de 1.000 lei.
Marea finală a avut loc online și a reunit şase echipe de la universi-tățile Ștefan cel Mare Suceava, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Politehnică București, Gheorghe Asachi Iași și Carol Davila București.
Aflată la a VIII-a ediție, competiția studențească Energy Challenge, organizată de compania E.ON România, a ajuns la final. Și în acest an, proiectele și ideile inovatoare care au fost propuse au dovedit un interes foarte mare al participanților pentru e-mobility, energie verde, eficiență energetică și soluții inedite off-grid.
Citește și: Mai mult de un sfert dintre centralele pe gaz ale românilor sunt mai vechi de zece ani