Uniunea Europeană introduce noi reguli de ecodesign

Vânzarea cuptoarelor și plitelor de gătit care risipesc energie va fi interzisă pe teritoriul Uniunii Europene începând de mâine, când va intra în vigoare cel mai recent set de norme menite să facă aparatele de uz casnic mai eficiente, informează Reuters.

3604568620_c42da8dfb8_z

Comisia Europeană a declarat, miercuri, că eliminarea aparaturii de gătit ineficiente ar reduce media facturilor la energie ale consumatorilor, cu aproximativ 50 de euro pe an. Iar economiile cumulate prin normele din cadrul blocului ar atinge miliarde de euro. Politica, cunoscută sub numele de proiectare ecologică (ecodesign), rezonează cu obiectivele UE de reducere a importurilor de combustibili fosili și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Reprezentanții producătorilor europeni din industrie, precum Bosch Siemens Haushaltsgeraete și Philips, au fost implicați în consultări și au salutat noile reguli, care se vor aplica la noile cuptoare și plite. Dar criticii au descris ecodesign-ul ca fiind un alt exemplu de birocrație la Bruxelles.

Anul trecut, normele care limitează puterea noilor aspiratoare au provocat o adevărată frenezie mass-media, supranumită „Hoovergate”. Conform directivei privind proiectarea ecologică, care de vineri va acoperi plite, cuptoare și hote de gătit, nu va fi permis pe piață niciun model care nu se încadrează sub limitele de eficiență energetică stabilite, prin luarea de măsuri în ce privește izolarea și design-ul mai bun al ușilor. Comisia spune că diferența în termeni de performanță va fi „invizibilă” pentru consumatori.

Legea permite magazinelor să-și lichideze stocurile, deși campaniile pentru eficiența energetică atenționează clienții să nu se lase seduși de reducerile la prețul unor aparate care mai apoi vor duce la facturi mari de combustibil. „Aceste norme înseamnă că standardele de proiectare se vor ridica, iar importurile de calitate scăzută din Asia, care nu ating aceste standarde, vor trebui să se retragă”, afirmă Stamatis Sivitos, combatant pentru grupul de lobby Coolproducts Campaign.

Sursă foto: flickr.com

Mai citește și:

Uniunea Europeană a căzut de acord cu reducerea cu 40% a emisiilor până în 2030

Responsabilitatea sociala imbraca haine noi in Uniunea Europeana

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri