Unirea, Alba: Simpozion de educatie ecologica romano – nipon

Sambata, 23 februarie, Colegiul National "Horea, Closca si Crisan" Alba Iulia a gazduit simpozionul de educatie ecologica intitulat "Educatia Eco – educatie pentru viata". Actiunea a fost organizata de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA), in colaborare cu Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, reprezentate de presedintele Asociatiei JICA Alumni Romania, Adrian Altarescu si presedintele CCDG, Cornelia Dinca.

Scopul JICA este de a dezvolta si promova relatiile intre Guvernul Romaniei si Guvernul Japoniei, precum si intre membrii asociatiei, iar printre obiectivele sale se numara valorificarea potentialului tehnic, stiintific, economic si cultural-artistic japonez in Romania. O prezenta exotica a fost cea a voluntarului JICA, Yuki Masuda, de 27 de ani, absolvent al Facultatii de Stiinte Sociale a Universitatii Hosei, specialist cu o profunda experienta legata de promovarea unor programe educationale si a unui comportament responsabil fata de mediu, care acum un an a fost detasat la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau. Din partea judetului Alba au luat parte prefectul Cosmin Covaciu, prof. Valer Cerbu, directorul Colegiului "HCC", prof. Ioana Crasnic, directorul Scolii Micesti, prof. Marcel Araboaei, inspector scolar in cadrul ISJ Alba, elevi, profesori, directori de scoli din judet.

Dupa ce prefectul a trecut in revista principalele probleme de mediu din Alba, prof. Cornelia Dicu a prezentat rezultatele programelor mondiale coordonate de CCDG. Este vorba de proiectul "Eco-scoala" in care este inclusa si Scoala Micesti, avand ca scop educarea copiilor pentru protectia mediului inca de pe bancile scolii, proiectul LeAF "Sa invatam despre padure" si proiectul YRE "Tineri reporteri pentru mediu". Una dintre concluzii a fost ca reciclarea deseurilor este o componenta educativa care se invata inca din scoala (confectionare de jucarii, imbracaminte, ghivece de flori – toate din deseuri). Totodata, au fost prezentate cateva idei de economisire a resurselor, cum ar fi evitarea risipiei de apa (dus in loc de baie, repararea robinetelor defecte, folosirea unui pahar cu apa la spalatul dintilor) si de energie electrica (inchiderea consumatorilor electrici la parasirea unei incaperi).

Apoi, Yuki Masuda a prezentat, intr-o limba romana destul de buna, comportamentul ecologic din Japonia, tara care in urma cu 40 de ani se confrunta cu aceleasi probleme de mediu pe care le are in prezent si Romania, dar care s-au diminuat odata cu schimbarea mentalitatii oamenilor. Simpaticul japonez a amintit si de colectarea selectiva a deseurilor, pledand pentru "consumatorul verde", care utilizeaza produse reciclabile inscriptionate cu punctul verde (o bulina cu doua sageti curbe care pornesc in directii opuse).

La final, au fost prezentate principalele activitati ale JICA Alumni Romania: cursuri de specializare, studii de dezvoltare, detasare de specialisti voluntari, proiecte de cooperare tehnica sau pentru reducerea riscului seismic asupra cladirilor, acordare de ajutoare de urgenta in caz de calamitati naturale, proiecte de protectia mediului, activitati cultural-artistice japoneze. Apoi, la sala de conferinte a Hotelului Parc, patronat de Nicolae Puscas, a avut loc o masa rotunda pe teme ecologice, la care au participat inspectori scolari si profesori, directori de scoli, specialisti in agricultura si in protectia mediului, precum si reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Jandarmeriei si Politiei Alba.

Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri