Unirea Alba: Romanii s-au saturat de indiferenta autoritatilor si trec singuri la ecologizare

Ieri, 1 iulie, la Institutia Prefectului, a fost lansat proiectul "Let’s do it, Romania!", cel mai mare proiect de implicare sociala organizat pana in prezent in tara. Au participat Monica Chindris, in calitate de reprezentant al cetatenilor, consilierul prefectural Cosmin Lupu, prof. Erica Corduneanu (Inspectoratul Scolar Judetean), Delia Stanescu (Agentia pentru Protectia Mediului), Iacob Popa (Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu), Vasile Munteanu (Sistemul de Gospodarire a Apelor), Ramona Puiulet (ATE Trascau Corp Zlatna) si Lucian Macaveiu (CETM Albamont Alba Iulia).

Proiectul isi propune curatarea, intr-o singura zi, a mormanelor de gunoi generate de oameni in arealele naturale ale tarii, deseuri aflate pe marginea drumurilor, a cursurilor de apa, la "iarba verde", la padure sau in alte zone de agrement neamenajate. Practic, cetatenii s-au saturat de lipsa de reactie a primarilor si a autoritatilor, in general, a celor care ar trebui sa ia masuri drastice impotriva poluarii mediului, dar care tolereaza mereu aruncarea gunoaielor la intamplare. Bugetul proiectului este de 4.000 de euro, fiind acceptate doar sponsorizari materiale (saci, manusi, transport, etc.). Proiectul are si o componenta educativa, dar cei carora trebuie sa li se schimbe modul de gandire despre ecologie sunt adultii.

Ziua de curatenie nationala este 25 septembrie, cand toti romanii sunt asteptati sa se implice, cu munca voluntara, pe banii lor (benzina, saci, manusi, etc). Poate macar de aceasta data vor fi mobilizate si milioanele de beneficiari ai ajutorului minim garantat, indeosebi romi, care lenevesc bine-mersi pentru banii pe care-i primesc lunar de la bugetul de stat, in timp ce tara se ingroapa in gunoaie. Proiectul a fost implementat cu succes in Estonia (2008), Letonia si Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) si Slovenia (aprilie 2010), dar Romania ar putea stabili un record, fiind cea mai mare tara care realizeaza acest proiect.

Doua dintre obiectivele principale sunt curatarea teritoriului national de deseurile aruncate necorespunzator in ecosistemele naturale si prevenirea reaparitiei acestora, lucrari care au fost solicitate Romaniei si de UE, prin intermediul Comisiei Europene.

Pentru curatarea deseurilor, este necesara crearea hartii deseurilor, ce va fi obtinuta in cadrul etapei de cartare, care va demara sambata, 3 iulie, cu o noua intalnire de lucru, de la ora 11.00, la sala 110 a Institutiei Prefectului, cand sunt asteptati sa participe reprezentantii institutiilor publice, primariilor, ONG-urilor, asociatiilor, agentilor economici, firmelor de salubritate care vor sa se implice in aceasta campanie.

Operatiunea presupune determinarea pozitiei, compozitiei si dimensiunii mormanelor de deseuri din arealele naturale cu ajutorul dispozitivelor GPS ale voluntarilor si crearea unei baze de date. Vor fi identificate insa numai mormanele de gunoi de peste 1 metru patrat, deseuri care pot fi stranse selectiv in cel putin doi saci. Rezultatul final al acestei actiuni este realizarea hartii deseurilor din Romania, in baza careia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reusita proiectului, inclusiv numarul de voluntari necesari in ziua de curatenie.

Daca pe traseele respective primarii vor reusi sa desfiinteze aceste depozite de gunoi pana in 25 septembrie este cu atat mai bine, pentru ca astfel vor scapa de amenzile usturatoare pe care institutiile statului ar fi trebuit sa le aplice si pana acum, dar… "Let’s Do It, Romania!".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri