In legatura cu articolul intitulat "Retrocedari facute in comuna Arieseni cercetate de DNA", aparut in ziarul "Unirea" din 16 ianuarie 2009, doresc sa fac urmatoarele precizari,respectiv clarificari:
Inca din timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, PNL Alba, prin fituica de partid proprie a incercat prin toate mijloacele sa ma impiedice sa ajung in parlament, impartind mii de ziare (editii speciale defaimatoare la adresa mea) prin toate targurile, pietele, oboarele si unitatile comerciale motesti si chiar pe la sectiile de votare.
Atunci nu i-am prea bagat in seama, eu fiind preocupat de propria campanie electorala, indeosebi de intalnirile electorale cu alegatorii din toate cele 4 orase si 26 de comune (439 sate) din Colegiul electoral nr. 5 Muntii Apuseni -Teius, in cadrul carora am avut un dialog cu mii de cetateni, ascultandu-i si notand cu atentie problemele lor. Acum, insa, dupa ce si-au mai gasit o "trompeta" in persoana subprefectului Arpad Ladanyi si au inceput din nou cu denigrarile la adresa mea , vreau sa le raspund punctual la toate acuzatiile si, in mod deosebit, sa informez corect cititorii ziarului "Unirea" cu privire la minciunile electorale ale tuturor.
1. Comisia locala de fond funciar a comunei Horea a primit din partea cetatenilor Ioan Nicola si Ioan Toader cereri de restituire a dreptului de proprietate pentru terenuri cu vegetatie forestiera in suprafete de 2,48 ha, respectiv 4,78 ha, din proprietatea statului. Comisia locala de fond funciar Horea a analizat cererile celor doi, iar reprezentantii in comisie din partea Ocolului silvic de stat "Valea Ariesului" Campeni au adus la cunostinta acesteia faptul ca pe vechiul amplasament, unde proprietarii solicita terenurile, nu se mai poate face punerea in posesie deoarece figureaza "Composesoratul Arada".
Acestia au transmis si in scris Comisiei locale de fond funciar Horea faptul ca pe raza ocolului silvic nu mai au teren forestier disponibil in vederea retrocedarii. Comisia locala Horea, luand act de aceasta nota, a solicitat Directiei silvice Alba Iulia, printr-o adresa oficiala, rezolvarea acestor cereri. Directia Silvica Alba Iulia, dupa ce a analizat situatia , a hotarat sa repartizeze celor doi petenti suprafetele cerute in cadrul Ocolului silvic de stat Garda. Dupa ce a fost stabilit amplasamentul de catre Ocolul Garda, cel care era in temeiul legal in a face acest lucru, si nu primarul Corneliu Olar, asa cum a afirmat subprefectul Arpad Ladanyi, dosarele celor doi proprietari cu toate actele doveditoare au fost trimise la Comisia judeteana Alba de fond funciar, in vederea analizarii si solutionarii acestora.
Comisia judeteana Alba, prin Hotararea nr. 373/ 03.03. 2007, a validat cele doua cereri pe baza extraselor de Carte Funciara, actelor de stare civila, viza Ocolului silvic Garda cu privire la stabilirea amplasamentelor, hotararilor comisiei locale de fond funciar, hartilor silvice si cererilor petentilor. Hotararea a fost comunicata Comisiei locale de fond funciar Horea, OCPI Alba si petentilor pentru a fi dusa la indeplinire prin punerea in posesie. Hotararea nr.373/ 03.03. 2007 a fost semnata atat de prefectul Cosmin Covaciu, cat si de catre subprefectul Ladanyi, presedintele, respectiv secretarul Comisiei judetene de fond funciar.
Subprefectul Ladanyi, dupa cum se vede, n-a prea invatat nimic in cei 4 ani petrecuti la Prefectura Alba, afirmand faptul ca o comisie locala dintr-o comuna este cea care semneaza si emite titlurile de proprietate aspra terenurilor. Vreau sa-l informez pe aceasta cale ca eliberarea titlurilor de proprietate, conform legii, se face de catre Comisia judeteana de fond funciar, iar acestea trebuie semnate de catre presedintele comisiei, de catre secretarul comisiei, care in acest caz este insusi subprefectul Arpad Ladanyi, si de catre OCPI Alba (vezi hotararea in facsimil).
2. In ceea ce priveste afirmatia ca amplasamentele ce au fost stabilite ar fi la baza partiei de schi de la Arieseni, aceasta reprezinta o alta minciuna gogonata a subprefectului Ladanyi, care ar trebui sa fie trimis la scoala. Astfel, conform declaratiilor calomnioase ale domniei sale, terenul de la baza partiei este in domeniul public. Il informam ca, potrivit Constitutiei Romaniei," domeniul public este inalienabil, insesizabil si imprescriptibil".
3. Pentru informarea corecta a tuturor cetatenilor judetului Alba cu privire la falsele acuzatii care mi-au fost aduse in campania electorala si, mai nou, prin amenintarile cu DNA, vreau sa mai precizez cateva aspecte ale activitatii mele in calitate de presedinte al Asociatiei silvice private "Raul Mare" (non-profit, non-guvernamentala) in care sunt cuprinsi proprietarii de paduri din cadrul comunelor Horea, Albac, Garda, Scarisoara si Vadu Motilor.
Presedintele asociatiei sau ceilalti membri din Consiliul Director (primarii celor patru comune care indeplinesc functiile de vicepresedinti) nu au dreptul si nici nu pot decide taierile sau alte lucrari silvice din Ocolul silvic privat "Horea-Apuseni". Ocolul silvic privat "Horea – Apuseni" este administratorul de specialitate, care, conform legilor silvice in vigoare (Codul Silvic), administreaza in regim silvic padurile proprietate privata si publica in raza de competenta. Si ca sa raspund si unor carcotasi electorali , cum ca as fi distrus padurile, as vrea sa le aduc la cunostinta faptul ca am fost primul primar din Apuseni care m-am luptat ani de zile , in procese, cu Directia silvica Cluj.
In cele din urma am reusit sa aduc comunei Horea in proprietate publica peste 1100 de hectare de suprafata impadurita, creand astfel un precedent pentru celelalte comune din Apuseni, care, pe acelasi tip de speta juridica, si-au redobandit si ele mii de hectare de padure in proprietate.
Apoi, cantitatea de masa lemnoasa care se exploateaza este stabilita in baza cotei anuale aprobate de Ministerul Agriculturii si Silviculturii, in baza amenajamentelor silvice. In unele cazuri nu am fost bine inteles de catre cei care au legiferat activitatea de exploatare silvica, in sensul ca voiau sa faca doar jocul unor firme straine(Verholtz- de exemplu), care cu ceva ani in urma au exploatat fara mila padurile Apusenilor, motii ramanand cu buzele umflate.
Am luptat si voi lupta in continuare pentru ca motii sa fie primii beneficiari ai padurilor lor in detrimentul "mafiei lemnului", astfel incat sa poata sa-si duca traiul de azi pe maine. Ca argument ca tin cu adevarat la "aurul verde" al Apusenilor, mentionez ca prima specialitate a mea este de tehnician silvic. Atunci cand am creat Ocolul silvic privat "Horea- Apuseni"i-am cerut sefului de ocol, ca o prima misiune, infiintarea de pepiniere si solarii silvice proprii, lucru care a fost realizat.
Astfel, in prezent, ocolul produce anual in pepiniere peste 400.000 de puieti, pe o suprafata de circa 22 de hectare, cu nimic mai prejos decat orice ocol silvic de stat, care functioneaza de 40-50 de ani. Mai mult, acum ca sunt deputat in Parlamentul Romaniei si fac parte din Comisia de agricultura si silvicultura, lucrez deja, impreuna cu senatorul Alexandru Peres, cu presedintele comisiei, deputatul Valeriu Tabara (conjudetean de-al nostru) la modificarea si completarea Legii 33/1996 (Legea motilor).
Una dintre conditiile pe care vreau sa o legiferam in domeniul exploatarii masei lemnoase este ca, indiferent ca este persoana fizica sau juridica, in functie de masa lemnoasa de care beneficiaza, persoana in cauza sa asigure si plantarea unui numar corespunzator de puieti.