Unirea Alba: Reabilitarea termica a locuintelor prin imprumuturi bancare subventionate

Guvernul Romaniei a emis OUG nr. 69/30.06.2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit, cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala. Initiativa Executivului a fost intreprinsa cu scopul reducerii consumului de energie in cladirile de locuit, ca masura de protectie sociala a populatiei prin reducerea cheltuielilor cu intretinerea locuintelor ca urmare a eliminarii subventiei la energia termica si a cresterii pretului combustibilului utilizat pentru incalzire si prepararea apei calde de consum.

Lucrarile de interventie privind reabilitarea termica ce pot fi finantate cuprind: reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente, repararea, dupa caz, inlocuirea sau achizitionarea cu montaj a centralei termice de bloc ori scara, respectiv a centralei termice aferente locuintei unifamiliale, precum si a instalatiilor aferente acesteia, introducerea, dupa caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea partiala sau totala a energiei pentru apa calda de consum, iluminat si/sau incalzire.

Decizia de reabilitare termica a cladirilor de locuit se ia de catre beneficiari – asociatii de proprietari (persoane juridice fara scop patrimonial) si proprietarii locuintelor unifamiliale (persoane fizice).

In cazul asociatiei de proprietari, hotararea pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica si de contractare a unui imprumut bancar se va lua cu votul a minimum 90 la suta din membrii asociatiei de proprietari si se va aduce la cunostinta tuturor proprietarilor din condominiu, inclusiv a celor care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari, prin afisare la avizierul asociatiei, in termen de 5 zile de la data cand a fost adoptata.

In situatia in care executarea lucrarilor de interventie prevazute se autorizeaza in conditiile legii, certificatul de urbanism si autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor de interventie privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit se elibereaza in regim de urgenta, cu scutire de taxa, prin exceptare de la prevederile legale in vigoare.

Executarea lucrarilor de interventie se finanteaza astfel: din sursele proprii ale beneficiarilor, reprezentand minimum 10 la suta din valoarea de executie a lucrarilor de interventie, din credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiari si garantate in procent de 100 la suta de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N. in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90 la suta din valoarea de executie a lucrarilor de interventie.

Prin exceptie, autoritatile administratiei publice locale, la solicitarea asociatiilor de proprietari, pot finanta, din fondurile aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite, in cuantum de maximum 30 la suta din valoarea prevazuta in devizul general, urmatoarele: executarea lucrarilor de interventie, in care poate fi inclus si cuantumul de minimum 10 la suta, elaborarea documentatiilor prevazute. Criteriile de selectie, cuantumul si conditiile de finantare se stabilesc si se aproba prin hotarare a consiliului local. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani. Dobanda aferenta creditelor bancare cu garantie guvernamentala acordate beneficiarilor se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri