Fiecare dintre noi poate sa isi arate respectul fata de mediul inconjurator printr-un simplu gest. Autoritatile de mediu au demarat, in acest sens, o campanie de constientizare si de informare a populatiei cu privire la efectele negative asupra naturii prin folosirea excesiva a ambalajelor din material nebiodegradabil.
Potrivit statisticilor, un roman foloseste intr-un an cel putin 250 de pungi de plastic, material care se degradeaza, lasat in natura, uneori si pe durata a patru secole. In timpul arderii, aceste pungi emit gaze toxice, poluand astfel mediul. Fiecare dintre ambalaje este folosit, in medie, doar circa 15-20 de minute, dupa care devine deseu si contribuie la poluare. Vedem zilnic in jurul nostru pungi care ajung in canalizari, pe strada, in parcuri sau in apa.
Studiile spun ca in Romania se folosesc anual cinci miliarde de bucati de pungi de plastic, ceea ce inseamna cel putin 1.500.000 de tone de ambalaje. Pentru producerea pungilor de plastic in Romania se foloseste o cantitate totala de peste 90 de milioane de litri de petrol.
In scopul micsorarii consumului de astfel de ambalaje nebiodegradabile, executivul a adoptat in acest sens o ordonanta potrivit careia fiecare dintre pungile din acest material, distribuite gratuit in prezent de comercianti, sa fie taxata. Astfel, de la inceputul anului viitor, va exista o taxa de 20 de bani / ambalaj nebiodegradabil.
"Se urmareste astfel descurajarea distributiei gratuite a pungilor de acest gen si folosirea celor din materiale reciclabile sau biodegradabile, textile sau din hartie, asa cum se intampla in majoritatea tarilor civilizate.
Masura luata de Ministerul Mediului vine totodata sa incurajeze procesul de colectare selectiva cu care romanii, deci si albaiulienii trebuie sa se obisnuiasca. Fiecare cetatean trebuie sa constientizeze faptul ca utilizarea si pe mai departe a recipientilor confectionati din materiale nebiodegradabile se va reflecta in gradul de poluare ridicat. Fiecare dintre noi poate sa isi aduca astfel contributia, in mod voluntar, la pastrarea unui mediu inconjurator sanatos, de care sa beneficieze si copiii nostri", a declarat Cosmin Covaciu – comisar general adjunct Garda Nationala de Mediu.
Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba