Compania continua disputele cu institutiile Statului Roman pe mai multe planuri. Dupa ce a dat in judecata Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) pe motiv ca a suspendat ilegal procesul de avizare a proiectului minier, reprezentantii "Gabriel Resources" si cei ai RMGC intentioneaza sa conteste in Justitie si rezultatele unor controale "antifrauda", realizate pe parcursul anului 2008 de catre inspectorii Directiei de Finante Publice Alba.
"In primul trimestru al anului 2008 compania a primit o instiintare de plata a unei sume in valoare de 4,8 milioane USD, in urma unui audit financiar efectuat de statul roman, audit care s-a incheiat in primul trimestru al acestui an si a vizat perioada 1 ianuarie 2005 – 30 iunie 2007. Pe 24 iunie 2008 compania a primit o alta instiintare de plata, pentru 9,7 milioane USD, pentru anii fiscali 2003 si 2004, in urma unui audit financiar inceput si finalizat in doilea trimestru al anului 2008. Compania a inclus in situatiile financiare provizioane pentru aceste taxe si a platit toate impozitele rezultate din aceste controale. De asemenea, in urma analizei efectuate de consultantii financiar proprii, compania considera ca autoritatile financiare au interpretat gresit legislatia. Ca urmare, intentionam ca contestam cu tarie in justitie pozitia adoptata de stat. Estimam ca va dura aproximativ 18 luni pana la solutionarea acestui caz in justitie", se arata intr-un comunicat de presa al Gabriel Resources.
O alta chestiune in care investitorii canadieni se gandesc ca actioneze in instanta Statul Roman, mai precis Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, se refera la suspendarea de catre acesta a acordarii semnaturilor finale pentru avizele pentru baraj. "Acestea au fost emise de o comisie de experti in primavara anului 2007, impreuna cu alte avize de siguranta pentru baraj din cadrul unor alte proiecte, fara legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana. Ca urmare este posibil sa intentam un al doilea proces impotriva MMDD", se mai arata in comunicat.
Tot ca urmare a suspendarii procesului de revizuire a evaluarii impactului asupra mediului, procesul de achizitie a proprietatilor a fost intrerupt, pe termen nelimitat, in februarie 2008. Compania detine sau are optiuni de cumparare pentru 77 la suta din casele din Rosia Montana aflate in zona industriala, in zona protejata sau in zona intermediara. Pierderile companiei Gabriel Resources, actionarul majoritar (80%) al SC Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC), titulara proiectului minier din Muntii Apuseni, se mentin si in al doilea trimestru din 2008.
Potrivit rezultatelor financiare facute publice, valoarea pierderilor se ridica la 16,2 milioane de dolari, respectiv 0,06 dolari pe actiune. Cheltuielile aferente proiectului se estimeaza ca vor ajunge la 65 de milioane de dolari in 2008, mai putin decat nivelul inregistrat anul trecut, in conditiile in care compania a oprit temporar activitatile. In baza unui studiu de fezabilitate, realizat in urma cu doi ani, costurile totale necesare construirii proiectului au fost estimate la 638 de milioane de dolari.
Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba