Unirea, Alba: Lemnul taiat din padurile romanesti va fi monitorizat electronic

Autoritatile romane vor introduce, de la 1 octombrie, un sistem de monitorizare a materialului lemnos, care va permite identificarea in orice moment a lemnului taiat din padure si pana la prelucrarea primara. Anuntul a fost facut la Timisoara de Istvan Toke, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Software folosit in padure

Introducerea noului sistem urmareste stoparea furturilor de material lemnos din paduri. "Practic, va fi vorba de o urmarire electronica. In baza marcarilor pentru taiere, care se fac pe teren cu ajutorul unui software, toate aceste informatii vor fi transmise unui server central. Acesta ne va permite sa monitorizam in orice moment cat lemn pleaca dintr-un anumit ocol si cat ajunge la fabrica. Teoretic, acest sistem va duce la eliminarea actelor false.

Sistemul va lansa avertizari in momentul in care, in urma comparatiilor efectuate intre datele introduse, se vor constata diferente", a explicat secretarul de stat. Istvan Toke a sustinut ca astfel controalele vor fi mult mai eficiente, mergandu-se pe sistemul "punct ochit, punct lovit", iar orice cantitate de material lemnos ce va fi descoperita in urma verificarilor si care nu va fi inregistrata in aceasta baza de date va fi considerata taiata ilegal si confiscata. Reprezentantul Ministerului Agriculturii a anuntat ca sistemul va incepe sa functioneze de la 1 octombrie anul acesta si tot de la aceasta data vor fi introduse noi tipizate pentru afacerile cu lemn care vor avea mai multe elemente de siguranta decat cele existente in prezent.

Program de impadurire, operational in 2-3 ani

Pe langa monitorizarea taierilor ilegale, ministerul are pregatit si un program national de impaduriri. Conform oficialilor, suprafata impadurita a Romaniei va creste pana in 2035 cu 2 milioane de hectare. "Procentul de teren impadurit in Romania este de 27% acum, iar media europeana este de 31%.

Dupa adoptarea programului national de impaduriri, acesta va deveni operational din 2010-2011, pana atunci urmand sa fie produsi puietii necesari impaduririlor", a declarat Toke. De asemenea, ministerul este interesat de cresterea numarului de drumuri forestiere, in conditiile in care, la ora actuala, in tara noastra exista 6,4 metri liniari de drum forestier la fiecare hectar de padure.

Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri