La 19 decembrie 1994, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat data de 16 septembrie "Ziua Internationala pentru Protejarea Stratului de Ozon", amintind lumii ca la acea data, dar in 1987, s-a semnat Protocolul de la Montreal.
Anual, Natiunile Unite pentru Protectia Mediului (UNEP) lanseaza o tema sub egida careia se organizeaza actiuni pentru marcarea evenimentului. Ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost acest protocol: deprecierea stratului de ozon in anul 2050 ar fi fost de cel putin 50% in emisfera nordica si de 70% in emisfera sudica, de aproximativ 10 ori mai mare decat in prezent; radiatiile UV – B s-ar fi dublat in nord si ar fi fost de patru ori mai multe in sud; chimicalele care depreciaza stratul de ozon ar fi fost de 5 ori mai multe; implicatiile acestor cresteri ar fi devenit cumplite – cu 19 milioane mai multe cazuri de cancer non-melanom, 1,5 milioane cazuri de cancer melanom, 130 de milioane cazuri de cataracta.
Daca utilizarea chimicalelor se va face rational, in conditiile impuse de Protocolul de la Montreal, oamenii de stiinta sustin ca stratul de ozon se va reface complet pana in 2050. La 19 decembrie 1994, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat data de 16 septembrie "Ziua Internationala pentru Protejarea Stratului de Ozon", amintind lumii ca la acea data, dar in 1987 s-a semnat Protocolul de la Montreal. Anual, Natiunile Unite pentru Protectia Mediului (UNEP) lanseaza o tema sub egida careia se organizeaza actiuni pentru marcarea evenimentului.
Ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost acest protocol: deprecierea stratului de ozon in anul 2050 ar fi fost de cel putin 50 la suta in emisfera nordica si de 70 la suta in emisfera sudica, de aproximativ 10 ori mai mare decat in prezent; radiatiile UV – B s-ar fi dublat in nord si ar fi fost de patru ori mai multe in sud; chimicalele care depreciaza stratul de ozon ar fi fost de 5 ori mai multe; implicatiile acestor cresteri ar fi devenit cumplite – cu 19 milioane mai multe cazuri de cancer non-melanom, 1,5 milioane cazuri de cancer melanom, 130 de milioane cazuri de cataracta. Daca utilizarea chimicalelor se va face rational, in conditiile impuse de Protocolul de la Montreal, oamenii de stiinta sustin ca stratul de ozon se va reface complet pana in 2050.
Mai mult de 300 de cercetatori din 34 de tari au gasit dovezi care evidentiaza declinul gaurii din stratul de ozon. In zona de latitudine nordica refacerea stratului se anticipeaza a fi completa in jurul anului 2049, iar in Antarctica in jurul anului 2065. Acest fapt conduce la ideea ca omenirea este pe calea cea buna in ceea ce priveste protejarea mediului si trebuie sa continue in acest secol, pentru ca generatia noastra si cele viitoare sa reuseasca refacerea deplina a stratului de ozon.
Stratul global de ozon poate fi regenerat prin minimizarea descarcarilor de clor si brom, precum si a altor factori care contribuie la schimbari climatice. Efortul comun al umanitatii pentru refacerea stratului de ozon este exemplul fascinant de actiune impotriva dezastrelor, demonstrandu-se cum fiecare individ al planetei poate sa contribuie la protejarea mediului.
Pentru mai multe informatii vizitati Unirea