Unii dintre cei mai vechi copaci din lume se gasesc pe malurile lacului Nahuel Huapi din muntii Patagoniei, Argentina. Cunoscuti in Spania sub numele de „alerce”, chiparosii Patagoniei cresc foarte incet, dar pot ajunge la inaltimi de peste 50 de metri si pot trai peste 2.000 de ani, fiind printre cele mai longevive lucruri care traiesc pe Pamant, informeaza Reuters.
Ca si alti copaci, chiparosii formeaza un nou strat de lemn sub coaja lor in fiecare an. Astfel ca, o mostra din trunchiul copacului poate ajuta la masurarea vremii din fiecare an de viata al arborelui.
„Acest lucru ne-a ajutat sa ne dam seama ca in unele zone din Patagonia, anul 1998 a fost cel mai cald din ultimii 400 de ani”, a declarat geologul Ricardo Villalba. „Tendintele remarcabile care s-au intamplat in ultimele decenii nu au precedent in ultimii 400 sau 500 de ani”, a mai spus acesta.
Copacii au aratat faptul ca temperaturile din secolul al XX-lea au fost „anormal de calde”. In cel mai rau caz, temperaturile din ultimul secol au crescut cu 0,86 de grade Celsius, in comparatie cu temperaturile din anteriorii 260 de ani.
Mostrele de copaci ofera, de asemenea, si o perspectiva in ce priveste schimbarile climatice, de exemplu poate lamuri daca incalzirea globala este rezultatul activitatilor umane sau face parte din ciclul natural al Pamantului.
De asemenea, chiparosii pot ajuta oamenii de stiinta sa cerceteze trecutul indepartat, afland date anterioare anului 1856, cand Societatea Meteorologica Britanica a inceput pentru prima data sa colecteze date din intreaga lume.
Foto: Reuters