UNICEF: apa murdară, de 20 de ori mai letală pentru copiii din zonele de conflict decât gloanțele

Copiii sub cinci ani care trăiesc în zone de conflict au de 20 de ori mai multe șanse să moară din cauza bolilor diareice asociate cu apa murdară decât din cauza violenței directe a războiului, conform unui raport realizat de Unicef.

Patrick Brown/Unicef

În cadrul raportului, agenția a analizat datele legate de mortalitate din 16 state unde au loc conflicte pe termen lung, cum ar fi Afganistan, Irak, Siria și Yemen. Conform rezultatelor, apa murdară, lipsa infrastructurii sanitare și a igienei omoară de trei ori mai mulți copii sub 15 ani decât războiul.  

Directorul executiv Unicef, Henrietta Fore, a declarat că descoperirile subliniază nevoia ca accesul la apă sigură și la sanitație să fie tratate ca un drept uman, nu ca un privilegiu.

„Atacurile deliberate asupra apei și sanitației sunt atacuri asupra copiilor vulnerabili. Realitatea este că mai mulți copii mor din cauza lipsei accesului la apă sigură decât din cauza gloanțelor. Apa este un drept de bază. Este o necesitate pentru viață.”, a declarat Fore.

Raportul a comparat datele Organizației Mondiale a Sănătății legate de violență colectivă și boli diareice înregistrate între 2014 și 2016 în Afganistan, Burkina Faso, Camerun, Republica Centrală Africană, Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Irak, Libia, Mali, Myanmar, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria și Yemen.

Bolile diareice asociate cu apă murdară, lipsa sanitației și a igienei omoară în jur de 72.000 de copii sub cinci ani în fiecare an, în timp ce violența directă de pe urma războiului omoară aproximativ 3.400 de copii, conform raportului.

Diareea a omorât mai mulți copii sub cinci ani în fiecare dintre cele 16 țări analizate cu excepția Libiei și Siriei. Copiii sub 15 ani au mai multe șanse să moară din cauza bolilor asociate cu apa nesigură în toate țările cu excepția Libiei, Irakului și Siriei.

Omar El Hattab, de la Unicef, a dat ca exemplu situația Yemenului, unde un copil moare la fiecare 10 minute din cauze evitabile, multe dintre ele fiind asociate cu apa, sanitația și igiena nesigure.

Lipsa accesului la apă și sanitație afectează fetele mai mult decât băieții, făcându-le vulnerabile la violență sexuală când colectează apă sau folosesc latrine.

Sistemele de apă, salubritate și igienă sunt deseori alese ca mod de a ataca civilii, încălcând astfel convenția de la Geneva, conform lui Sian White, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

„Spitalele și infrastructura de apă și sanitație obișnuiau să fie în afara limitelor, părțile combatante respectând valoarea vieții umane, dar experiențe recente arată că nu mai este cazul. Instigatorii conflictelor văd tot mai des sistemele de apă și sanitație ca un bun de război care poate fi exploatat pentru a își spori puterea sau distrus pentru a răni civilii.”

El Hattab a declarat că serviciile de apă, sanitație și igienă nu ar trebui să fie niciodată întrerupte sau politicizate, fiind un drept uman, nu un privilegiu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri