La ce articole de unică folosință poți renunța și cu ce le înlocuiești

322 de milioane de tone. Potrivit Statistia.com, aceasta este cantitatea de plastic produsă la nivel global într-un singur an. O mare parte dintre acestea sunt articole din plastic de unică folosință. Fie că vorbim despre pungi, pahare, tacâmuri și farfurii, fie că ne referim la PET-uri sau la alte ambalaje de produse, cu greu ne putem imagina existența fără ele. Alternative însă există. Iată câteva soluții.

plastic unică folosință

  1. Sticlele de plastic de tip PET

40% din apa îmbuteliată la nivel mondial este de fapt apă de la robinet, filtrată. Costurile sunt imense. Plătim de 2.000 mai mult pe apa la PET decât pe cea de la robinet, iar impactul asupra mediului este semnificativ. Pentru a produce PET-urile, este nevoie de petrol pentru producția plasticului, iar pentru a le transporta este nevoie de combustibil. Aflați mai multe detalii despre impactul PET-urilor din acest material.

Din fericire, există soluții la îndemână. Dacă nu sunteți mulțumiți de gustul apei de la robinet, puteți instala filtre speciale (cu prețuri cuprinse între 500 si 5000 de lei) sau puteti achiziționa o cană cu filtru (în jur de 100 de lei). Când sunteți plecat de acasă, luați cu voi o sticlă reutilizabilă. La restaurant, în loc să comandați apă, cereți apă de la robinet.

  1. Capsulele de cafea, pliculețele de ceai, cănile de unică folosință, paiele din plastic

În Europa de Vest, o treime din cafeaua comercializată este sub formă de capsule. În timp ce creșterea anuală a consumului de cafea este de 1.6%, vânzările de capsule au crescut cu 9% în fiecare an, începând cu 2011. Totodată, deșeurile rezultate pot înconjura Pământul de 11 sau chiar 12 ori. Problema este că aceste capsule nu sunt reciclabile, fiind confecționate din mai multe tipuri de materiale.

Cănile de hârtie în care cumpărăm cafeaua to-go intră în aceeași categorie. Acestea sunt prevăzute cu o margine din plastic, pentru a asigura etanșarea în momentul fixării capacului. Este ceea ce le face greu sau imposibil de reciclat. Pliculețele de ceai sunt și ele confecționate dintr-un material nereciclabil, deci se recomandă folosirea ceaiurilor vrac. Cât despre paiele de plastic, acestea sunt inutile, prin urmare ar trebui eliminate.

Soluțiile așadar sunt simple: se poate cumpăra cafea sau ceai fairtrade, vrac, și prepara acasă. Iar pentru momentele în care suntem în deplasare, putem lua cu noi propriile căni reutilizabile, fie ele pline cu cafea sau ceai, fie goale. Și desigur, puteți solicita băuturi fără paie de unică folosință, precum și umplerea recipientelor proprii.

  1. Ustensilele și pungile de unică folosință

Fie că este vorba despre farfurii și tacâmuri, fie că este vorba de pungi de plastic de unică folosință, scopul lor este același: să ne deservească pentru un număr limitat de minute, ca apoi să sfârșească, aproape inevitabil, la gropile de gunoi. Aceasta deși folosirea tacâmurilor reutilizabile este și mai eficientă, și mai elegantă.

Cât despre pungile de unică folosință, trebuie să știm că folosim 500 de miliarde la nivel global, adică peste un milion pe minut. Cei mai mulți consumatori cred că reciclarea pungilor de plastic poate fi o rezolvare eficientă a problemei. Reciclatorii atrag însă atenția că acestea pot înfunda și strica instalațiile de sortare, a căror reparare este extrem de costisitoare. De aceea, recomandă cetățenilor care colectează selectiv deșeurile reciclabile să golească în containere doar conținutul și să arunce pungile în tomberoanele destinate gunoiului menajer. Cel mai simplu ar fi s renunțăm de tot la folosirea lor și să le înlocuim cu sacoșe de până sau din mtaerile reciclate. Vezi aici ce soluții există.

Veți spune că renunțarea la articolele de unică folosință este un efort prea mare pentru voi, căci ar fi nevoie de o planificare riguroasă a ceea ce consumăm. Din proprie experiență, vă spunem că nu este dificil. Nu susținem că trebuie să fim radicali, dar de redus, cu siguranță se poate reduce.

spot_img

Ultimele știri