Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UNEP: Trebuie sa actionam acum pentru a ne asigura propria supravietuire

Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) avertizeaza prin intermediul celui mai nou raport, GEO-4, ca schimbarile climatice, disparitia speciilor si insuficienta alimentelor sunt doar cateva dintre pericolele care ameninta umanitatea.

Global Environment Outlook (GEO-4) a fost publicat de UNEP la 20 de ani dupa prezentarea raportului Our Common Future, intocmit de Comisia Brundtland. GEO-4 face un rezumat al schimbarilor care au intervenit dupa 1987 in structura atmosferei, solului,apei si a biodiversitatii si identifica principalele masuri care trebuie luate. GEO-4 este cel mai cuprinzator raport al UNEP, pregatit de 390 de experti cu ajutorul a altor 1.000 de specialisti din intreaga lume.

Raportul remarca politicile de mediu care s-au facut pana in prezent dar atrage atentia ca problemele cele mai importante raman in continuare nerezolvate. "Chestiunile majore din Our Common Future nu au inca o rezolvare clara in viitorul apropiat", se arata in GEO-4.

Esecurile ar putea compromite toate realizarile de pana acum si pot deveni o amenintare serioasa pentru supravietuirea umanitatii. "Obiectivul nu este scenariul negru al viitorului. Este vorba despre nevoia urgenta de actiune", se arata in raport.

"Raspunsul comunitatii internationale la raportul Comisiei Brundtland a fost in unele cazuri curajos. Dar prea des s-a facut prea incet si la o scara prea mica si nu a reusit sa faca fata schimbarilor majore cu care se confrunta populatia si planeta", a declarat Achim Steiner, sub-secretar general ONU si directorul executiv al UNEP.

"In ultimii 20 de ani, comunitatea internationala a limitat cu 95% productia de substante chimice care afecteaza stratul de ozon, a pus bazele unui tratat de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si a stabilit un sistem inovativ pentru piata carbonului. De asemenea, suprafata ariilor terestre protejate a crescut la 12% din suprafata Terrei si au fost implementate numeroase instrumente care privesc domenii diverse, de la biodiversitate la desertificare, de la comertul deseurilor la organismele modificate genetic", a adaugat Achim Steiner.

Exista insa probleme majore pentru care nu s-a gasit o rezolvare. In ceea ce priveste schimbarile climatice, GEO-4 insista asupra faptului ca pana la jumatatea secolului este nevoie de limitari majore in nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera. Negocierile in aceasta privinta incep la Bali, la jumatatea lunii decembrie.
GEO-4 atrage atentia si asupra fenomenului de suprapopulare. "Populatia a crescut atat de mult incat resursele disponibile nu mai sunt suficiente", se arata in raport.

UNEP insista asupra precizarilor facute de Comisia Brundtalnd potrivit careia Planeta nu se confrunta cu crize separata. Criza de mediu, criza dezvoltarii si criza energetica nu pot fi tratate separat. Pe langa schimbarile climatice, disparitia speciilor si foametea, alte probleme adancesc criza. GEO-4 da cateva exemple: degradarea solului, declinul stocurilor piscicole, consumul irational al resurselor, riscul ca problemele de mediu sa devina de nerezolvat.

Raportul insista asupra lipsei de vointa politica cand vine vorba de combaterea schimbarilor climatice avand in vedere ca cele mai mari tari au refuzat sa ratifice protocolul de la Kyoto. GEO-4 considera ca tehnologia poate ajuta oamenii sa-si reduca vulnerabilitatea in fata schimbarilor de mediu dar atrage atentia asupra folosirii nejustificate sau necontrolate a inovatiilor care pot afecta mediul.

UNEP prezinta patru scenarii care pot deveni realitate pana in 2050. Punctul de vedere al GEO-4 sustine ca viitorul va fi conturat de deciziile pe care indivizii si societatea le iau in prezent. "Viitorul nostru comun depinde de actiunea noastra de astazi, nu de maine sau de alta data", se arata in raport.

Exista si pareri conform carora problema nu mai poate fi rezolvata. In acest punct, GEO-4 semnaleaza influenta si interesele grupurilor economice care submineaza implementarea politicilor de mediu. Un alt scenariu vizeaza aducerea problemelor de mediu in centrul decizional mondial: mediu pentru dezvoltare si nu dezvoltare in detrimentul mediului.

"S-au tras suficiente semnale de alarma dupa Brutland. Sper ca GEO-4 va fi ultimul. Distrugerea sistematica a resurselor naturale ale Pamantului a atins punctul critic in care viabilitatea economica este amenintata. Nota de plata pe care o vom da copiilor nostri va fi imposibil de platit", a declarat Achim Steiner.

GEO-4 concluzioneaza ca desi guvernele trebuie sa preia conducerea si alte parti interesate trebuie sa participe si sa asigure succesul dezvoltarii durabile. "Nevoia nu poate fi mai urgenta iar timpul mai bun. Intelegand provocarile cu care ne confruntam, trebuie sa actionam acum pentru a ne asigura propria supravietuire si pe cea a generatiilor viitoare".

Foto: unep.org

spot_img

Ultimele știri