Locuri din toată țara unde poți să predai uleiul alimentar folosit

În România, doar restaurantele sunt obligate prin lege să predea uleiul alimentar folosit. Consumatorii, însă, trebuie să fie conștienți de efectele negative pe care le are acesta, aruncat direct în chiuvetă, asupra mediului. Și, evident, să acționeze în consecință. Deocamdată, la noi în țară există trei actori importanți care colectează uleiul de la cetățeni: Uleiosul, MOL România și Sigurec.

Locuri din toată țara unde poți să predai uleiul alimentar folosit

Probabil din comoditate sau din neștiință, există persoane care aruncă în continuare uleiul folosit la chiuvetă sau la coșul de gunoi. Însă efectele sunt devastatoare, atât pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediu.

Odată ajuns în sistemul de canalizare, uleiul înfundă țevile de canalizare și produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare. Pentru a avea o imagine mult mai clară, te invităm să vizionezi imaginile surprinse într-o canalizare din Londra, unde un dop de grăsime de 15 tone făcea ca sistemul de canalizare să funcționeze doar în proporție de 5%. Pentru curățarea acesteia au fost necesare 6 săptămâni de muncă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=b-1tAolsas0]
Mai mult decât atât, un litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, cam cât i-ar trebui unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani.

Uleiul care ajunge în sol râncezește, oprește regenerarea și face pământul nefertil, iar cel care este deversat în apă formează o peliculă deasupra acesteia și oprește oxigenul să mai ajungă la viețuitoarele și plantele existente acolo, deci acestea mor.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”blue” ]Cum colectezi uleiul folosit

Sub nicio formă, nu-l arunca în chiuvetă sau la gunoi! Așteaptă să se răcească, strecoară-l pentru a strânge eventualele resturi de mâncare sau impurități și transferă-l într-un recipient. Apoi du-l la unul din punctele de colectare.[/box]

Locuri din toată țara unde poți să predai uleiul alimentar folosit

Ce poți face cu uleiul alimentar uzat

Pentru ca aceste efecte devastatoare asupra mediului și, implicit, asupra sănătății oamenilor, să nu existe, singura variantă pe care o avem este să colectăm uleiul alimentar uzat și să-l predea unor companii sau unui proiect care se ocupă de așa ceva.

vegis.ro%20

Uleiosul

Locuri din toată țara unde poți să predai uleiul alimentar folosit

Proiectul de antreprenoriat social „Uleiosul”, început în 2013 de către Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.), presupune colectarea urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic.

Serviciul de colectare este gratuit, se face cu ajutorul cargo bicicletelor și se adresează persoanelor fizice și juridice (HoReCa) de pe raza celor 6 sectoare ale municipiului București şi celor din Iaşi. Cantitatea minimă de predare este de 4 litri pentru persoanele fizice şi 20 litri pentru persoanele juridice.

Locuitorii din Iași pot preda chiar și o cantitate mai mică de 4 litri la unul din cele trei puncte de colectare:

  • Centrul Municipal de Colectare – Stradela Grădinari 26.
  • Asociația S.T.U.P. – Strada Bucium 34
  • Centrul Educational 1-2-3 Education – Strada Hanciuc, Nr.20, Bl 355, Sc. A, parter

În 2017, „Uleiosul” a preluat de la populația din București 10.611 litri de ulei alimentar uzat, cel mai activ sector fiind 3.

După ridicare uleiului, acesta este transportat la o firmă de reciclare, unde este transformat în săpun natural, în combustibil biodiesel, în decofrant (prelungește durata de viață a cofrajelor din lemn și metal) și soluții de curățare.

Benzinăriile MOL

Locuri din toată țara unde poți să predai uleiul alimentar folosit

În 2012, în 30 de benzinării MOL a fost demarat un program pentru colectarea de la populație a uleiurilor alimentare uzate. Acum, rețeaua de benzinării participante s-a extins la 65.

Tot ce trebuie să faci este să duci uleiul alimentar uzat, indiferent de cantitate, la una din stațiile MOL și să-l predai unui operator. Acolo, uleiul este colectat în butoaie de 60 de litri, și pentru că are un conținut ridicat de apă și de resturi alimentare, este apoi trimis către companii autorizate de prelucrare, curăţare şi filtrare. La final, după procedee fizico – chimice, acesta este transformat în biodiesel şi intră în componenţa carburanţilor, într-un procent reglementat de autorităţi.

În 2017, MOL România a colectat 7.025 de litri. Oraşele Cluj, Târgu Mureş și Oradea sunt cele mai active în ceea ce priveşte colectarea uleiurilor alimentare uzate.

Găsești aici adresele benzinăriilor care participă la program.

vianaturalia.ro

Sigurec

Locuri din toată țara unde poți să predai uleiul alimentar folosit

Poți să predai uleiul folosit și la stațiile de reciclare Sigurec, aflate în apropierea magazinelor Carrefour, Cora și Auchan. Acolo, un operator îl va prelua, îl va cântări și îți va comunica valoarea acestuia. Tu poți să alegi dacă primești un voucher de discount (50 de bani pentru un litru) sau donezi valoarea unei asociații.

Verifică aici care e cea mai apropiată locație de predare a uleiului.

Ține cont că poți să predai minimum 1 kg de ulei și maximum 4, în sticle PET transparente de 0,5 litri. Uleiul trebuie să fie curat, fără depuneri de resturi alimentare sau apă.

Din vara lui 2017, de când a început programul de colectare a uleiului la stațiile Sigurec, au fost colectate peste 5.200 de kilograme de ulei alimentar atât de la cetățeni, cât și de la persoane juridice. În topul cantităților reciclate se află orașele Bucuresti, Cluj, Iași și Oradea.

Mai departe, uleiul colectat este procesat și transformat în biodiesel. Utilizarea biodieselului din uleiul alimentar are nenumărate avantaje pentru mediu, inclusiv reducerea la minimum a impactului asupra tratării apelor uzate, reducerea poluării râurilor și reducerea emisiilor de CO2.

spot_img

Ultimele știri