Undă verde pentru cel mai mare parc eolian în larg din lume

Autoritățile britanice au dat undă verde pentru construcția celei mai mare ferme eoliene în larg din lume, informează The Guardian. Autorizația de construcție vizează până la 400 de turbine, la 129 de kilometri în largul coastei Yorkshire, pe bancul de nisip Dogger Bank.

13904880408_a7048c25bd_z
Caldy Hill (Wirral Peninsula, North West England)

Proiectul, de două ori mai mare decât cea mai mare fermă eoliană din larg din Marea Britanie la momentul actual, va costa între 6 și 8 miliarde de lire sterline și ar putea acoperi 2.5 procente din necesarul de energie electrică din Marea Britanie.

Proiectul Dogger Bank Creyke Beck va avea o suprafață de aproximativ 1.114 kilometri pătrați, dacă va fi construit în întregime, și va genera suficientă electricitate pentru a alimenta aproape 2 milioane de case. De asemenea, ar crea aproximativ 900 de locuri de muncă, în Yorkshire și în Humberside, potrivit guvernului.

„Utilizarea la maximum a energiei ‘de acasă’ din Marea Britanie înseamnă crearea de locuri de muncă și intreprinderi în cadrul țării, obținând cele mai bune înțelegeri pentru consumatori și reducând dependența noastră de importurile din străinătate. Energia eoliană este vitală pentru acest plan, cu 14.5 miliarde de lire sterline investite din 2010 într-o industrie care susține 35.400 de locuri de muncă”, a declarat Ed Davey, secretar la Departamentul de Energie și Schimbări Climatice.

Deși Marea Britanie nu produce turbine eoliene de mari dimensiuni, Departamentul de Energie și Schimbări Climatice spune că jumătate din costurile asociate cu construirea și exploatarea unui parc eolian sunt cheltuite pentru cumpărarea de servicii și produse de la întreprinderi din Marea Britanie.

Dogger a fost mult timp în discuții ca posibilă locație pentru parcurile eoliene construite în larg, datorită faptului că fundul mării aflat la mică adâncime (aproximativ 30 de metri) ar trebui să ușureze așezarea fundației și construirea turbinelor mari. Până acum, însă, nicio companie nu s-a aventurat în zonă.

Dacă vor fi construite, turbinele Creyke Beck ar fi poziționate cel mai departe în larg, din câte încercări s-au făcut până acum. Ele ar reprezenta prima etapă al unui proiect care ar putea fi în cele din urmă de trei ori mai mare, în cazul în care se construiesc tranșe suplimentare.

„Acesta este un proiect minunat și va fi cu siguranță considerat ca fiind unul dintre cele mai semnificative proiecte de infrastructură realizate vreodată de industria eoliană. Dogger Bank demonstrează potențialul mare pe care îl au tehnologiile în larg, în transformarea resurselor oceanice și eoliene în energii verzi”, spune Nick Medic, director în cadrul RenewableUL, asociația industriei eoliene.

15363900737_dc32effe72_z
London Array, cel mai mare parc eolian în larg, din lume ( Thames Estuary, United Kingdom)

„E un proiect care demonstrează cât de departe a avansat această tehnologie în cei zece ani care au trecut de când a fost instalat primul mare parc eolian în larg, în Nord Hoyle, la doar vreo opt kilometri de la țărm”, adaugă Nick Medic.

Cu toate acestea, s-ar putea să mai treacă câțiva ani până la construirea primelor turbine. Consorțiul Forewind, care se află în spatele acestui proiect cu o capacitate de 2400MW, mai are încă de luat o decizie finală în ce privește investițiile. Consorțiul e format din Scottish and Southern Energy, RWE AG din Germania, Statoil și Statkraft din Norvegia.

Deși acordarea autorizației de construcție poate încuraja o decizie pozitivă, prăbușirea prețului petrolului și incertitudinile referitoare la ce s-ar putea întâmpla cu subvențiile pentru energiile eoliene după alegerile generale fac ca investițiile de termen lung în acest sector să fie mai tensionate.

Aproximativ 60 de milioane de lire sterline au fost cheltuite până acum de companii doar pe expertize.

„Obținerea acordului pentru ceea ce e, la ora actuală, cel mai mare proiect eolian în larg din lume, în curs de dezvoltare, e o realizare mare și va ajuta la confirmarea poziției Marii Britanii ca lider mondial în industrie,” a spus Tarald Gjerdje, General Manager la Forewind.

Consorțiul a declarat că proiectul Creyke Beck ar putea crea până la 4.750 noi locuri de muncă cu normă întreagă, directe sau indirecte, și ar genera mai mult de 1.5 miliarde de lire sterline pentru economia Marii Britanii, mai ales în Yorkshire și în Humberside, datorită „punctelor sale forte istorice, competențelor existente în materie de activități de producție la scară largă și moștenirea unui sprijin maritim.”

Ultimul cel mai mare parc eolian din larg din Marea Britanie, London Array, a întâmpinat dificultăți la scurt timp după ce a primit unda verde de la guvern într-un proces foarte lung, din 2005 până în 2007.  Costurile au spiralat, investitorii și-au retras sprijinul și viitorul proiectului a stat în balanță pentru mult timp. Cu toate acestea parcul eolian, cu 175 de turbine, a fost inaugurat în 2013.

Marea Britanie are în prezent aproximativ 1.200 de turbine eoliene în larg, cu o capacitate totală de generare de aproximativ 4GW.

Sursă foto: flickr.com

Mai citește și:

Parc eolian care incape pe suprafata unui bob de orez

Germanii de la STEAG vor sa construiasca un parc eolian de 108 MW in Dobrogea

Turbina eoliană în care poți locui

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri