Miliardarul britanic David de Rothschild va naviga peste doua saptamani intr-o ambarcatiune din sticle din plastic si materiale reciclate, numita Plastiki, pana la o “groapa de gunoi” din Oceanul Pacific, care are de cinci ori suprafata Marii Britanii, informeaza Guardian. Aventurierul de 30 de ani vrea sa atraga, astfel, atentia asupra pericolului poluarii cu deseuri asupra oceanelor.
Zona din Oceanul Pacific atrage desurile din cauza modelului circular al curentilor. ONU estimeaza ca exista 46.000 de bucati de plastic, majoritatea mai mici decat o moneda, care plutesc pe un kilometru patrat din ocean, ceea ce devasteaza viata marina. Aria din Pacific este cea mai mare concentrare de deseuri, cu o masa estimata la 3,5 tone.
Britanicul va porni in aventura sa pe 28 aprilie, alaturi de un echipaj format din 5 oameni. In timpul calatoriei sale, de Rothschild va colecta mostre de apa si va publica fotografii si filmulete cu zona afectata pentru a arata pericolul pe care il prezinta poluarea cu plastic pentru apa. “Vreau ca Plastiki sa arate lumii ca pentru acest dezastru nu deseurile sunt vinovate, ci noi pentru ca aruncam si nu refolosim”, a spus miliardarul.
Zona acoperita de gunoaie din oceanul Pacific a fost descoperita in urma cu 10 ani de oceanograful Charles Moore. “A trebuit sa fac fata unei suprafete foarte mari de plastic”, a spus Moore. Printre gunoaie acesta a vazut umerase din plastic, o minge de volei umflata, un cauciuc de camion si zeci de plute de pescuit din plastic.
Din cauza ca majoritatea plasticului nu este biodegradabil, aproape fiecare bucata inca se afla undeva pe Pamant. Cercetatorii estimeaza ca din aproximativ 100 de milioane de tone de plastic produs anual, 10% ajunge in oceane.
Foto: www.guardian.co.uk