Un urs polar a murit de foame in Norvegia

Efectele topirii calotei glaciare sunt necrutatoare pentru ursii polari. Privati de prada lor preferata, focile, care traiesc, de obicei, pe intinderile de gheata, sunt nevoiti sa alerge saptamani in sir, ca sa gaseasca hrana. Si, de multe ori, sfarsesc prin a muri de foame, scrie 20minutes.fr.

Acest urs, in varsta de 16 ani, care a murit de foame, a fost descoperit de cercetatorii de le Institutul Polar din Norvegia, in aprilie, in arhipelagul norvegian Svalbard. Oamenii de stiinta trag, din nou, un semnal de alarma asupra consecintelor pe care le au schimbarile climatice asupra faunei, si nu numai. Ursii sunt din ce in ce mai slabi si risca sa moara de foame, deoarece nu mai gasesc hrana”, potrivit 20minutes.fr.

60.000 miliarde $
costa topirea calotei arctice

Politicienii si industriasii din intreaga lume au considerat multa vreme ca incalzirea regiunii arctice este doar o poveste nascocita sa-i impiedice in exploatarea zacamintele de petrol si gaze. Dar cercetatorii avertizeaza insa, inca o data, ca economia mondiala va plati scump topirea calotei glaciare, care, pana in 2020, ar putea sa nu mai existe.

Disparitia treptata a gheturilor, combinata cu incalzirea apelor oceanului, provoaca eliberarea unor cantitati imense de metan, care accelereaza fenomenul incalzirii globale. Iar eliberarea metanului, provocata de topirea accelerata a subsolurilor arctice inghetate, denumite permafrost, ar putea sa coste omenirea 60.000 miliarde dolari”, scrie atlantico.fr, care citeaza un studio al Universitatii Cambridge.

spot_img

Ultimele știri