O instanță din Olanda a obligat guvernul să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 25% până în 2020 pentru a combate schimbările climatice. Victoria ecologiștilor ar putea avea repercursiuni globale, informează New York Times.
Tribunalul din Haga a decis în favoarea organizației care a dat în judecată guvernul olandez în numele a 900 de cetățeni din Olanda. Acest caz ar putea crea precedente pentru decizii similare în toată lumea. Reclamanții olandezi au susținut că guvernul are obligația legală de a proteja cetățenii de pericole catastrofale precum efectele schimbărilor climatice.
În Olanda pericolele încălzirii globale sunt cu atât mai mari cu cât țara se află în mare parte sub nivelul mării și este vulnerabilă la creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice. “Este o mare victorie – judecătorul a spus exact ce voiam și a avut curajul și înțelepciunea să spună guvernului: ‘aveți datoria să vă îngrijiți de cetățenii voștri’”, a declarant Marjan Minnesma, directorul Urgenda, organizația care a intentat procesul.
Tribunalul olandez a anunțat că, pe baza previziunilor actuale, Olanda își va reduce emisiile cu doar 17% până în 2020, comparativ cu nivelul din 1990. “Statul trebuie să facă mai mult pentru a evita pericolul iminent cauzat de schimbările climatice, mai ales având în vedere datoria sa de a proteja și îmbunătăți mediul viu”, se arată într-o declarație a curții care a ridicat obligativitatea staului la o reducere cu 25% a emisiilor.
“Verdictul este o bornă în istoria legislației climatice, deoarece este prima dată când un guvern este obligat de instanță să își mărească ambițiile climatice. Sperăm că aceste măsuri juridice vor fi replicate în Europa și în lume”, a spus, la rândul său, Wendel Trio, director al Climate Action Network Europe.