Un tânăr de 20 de ani a construit un sistem care va curăța oceanele lumii de gunoaie

Boyat Slat nu e un tânăr de 20 de ani obișnuit. După ce a fost într-o excursie în Grecia unde a văzut mai multe gunoaie decât vietăți marine, olandezul s-a hotărât să facă ceva, informează Mic.com.

sistem1

În 2016, The Ocean Cleanup, compania pe care a fondat-o Slat, va realiza primul sistem care va curăța în mod pasiv oceanele lumii la scară mare. În loc să colecteze deșeurile, sistemul folosește curenții naturali ai oceanului pentru a deplasa gunoaiele  spre locuri unde se formează bariere solide plutitoare. Sistemul este mai bun decât plasele care sunt un pericol pentru vietățile marine. În final, deșeurile colectate vor fi reciclate, iar veniturile vor compensa cheltuielile curățării oceanelor.

Sistemul tânărului olandez se va întinde pe 2.000 de metri și va fi cea mai mare structură plutitoare amplasată de oameni în ocean. Potrivit informațiilor de până acum, acesta va fi lansat anul viitor din largul coastei Tsushima din Japonia.

sistem

“Rezolvarea problemei deșeurilor din oceane este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în zilele noastre. Această primă zonă de curățare va contribui nu doar la ape mai curate dar este și un pas esențial spre scopul nostru de a curăța Marea Groapă de Gunoaie din Pacific”, a declarant tânărul inventator.

Marea Groapă de Gunoi a Pacificului este formată din două mari mase de deșeuri, una între Hawaii și California și alta mai aproape de Japonia, unde se adună plasticul și alte deșeuri nebiodegradabile care pun în pericol tot mai mare viața marină.

poluare

Ocenaul nu are capacitatea de a dizolva deșeurile, iar pericolul apare atunci când materialele se descopun în particule mici numite “microplastice”. Păsările, peștii și alte animale consumă gunoaiele care, în timp, se adună în organisemele lor și le omoară. Peste 100.000 de mamifere și peste 1 milion de păsări mor în fiecare an din cauza poluării.

Puteți citi și:

Un adolescent din România a creat un încărcător de smartphone alimentat cu energie eoliană

VIDEO GeoOrbital a reinventat roata de la bicicletă

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri