Francezii raman fara semineuri

Semineurile emit la fel de multe particule fine (PM2,5 si PM10) ca si masinile pe motorina ori pe benzina

Locuitorii din L’Ile de France risca sa ramana fara semineuri, deoarece prefectura vrea sa le interzica, din cauza poluarii,  scrie 20minutes.com.

Hotararea este luata de prefectura in urma publicarii unui raport al Airparif, organism pentru supravegherea calitatii aerului in L’Ile de France, agreat de Ministerul francez al Mediului, in care se arata ca semineurile emit la fel de multe particule fine (PM2,5 si PM10) ca si masinile pe motorina ori pe benzina.

Emisiile de particule fine, din L’Ile de France, provin in principal din sectorul rezidential, se cifreaza la 4.100 de tone anual (PM2,5) si la 4.200 tone (PM10) si reprezinta un sfert din totalul emisiilor inregistrate in insula, sustine Airparif.

Un semineu polueaza cat un diesel

Potrivit Aiparif, interzicerea semineurilor ori inlocuirea acestora cu unele performante ar putea reduce emisiile de particule fine cu aproximativ 60%, ceea ce ar insemna un castig pentru sanatate, deoarece poluarea cu particule fine reprezinta una dintre cauzele riscului de deces in bolile cardiopulmonare. Specialistii asociaza expunerea la particulele fine cu o exacerbare a bolilor respiratorii.

2013, Anul aerului curat in UE

Daunele pe care le aduce poluarea aerului  sanatatii si mediului insumeaza anual, in Uniunea Europeana (UE), 100 de miliarde de euro, potrivit unui Raport al Agentiei Europene pentru Mediu (AEE), realizat in 27 de state europene.

Pentru a rezolva aceasta problema, UE intentioneaza sa-si revizuiasca legislatia asupra calitatii aerului, in 2013, dar se asteapta la o puternica rezistenta din partea anumitor tari, printre care se numara Germania, Franta, Italia, Polonia si Marea Britanie, care au un numar foarte mare de uzine si centrale electrice.

Comisia Europeana (CE) a desemnat  2013 drept anul aerului curat, propunand totodata o serie de actiuni si masuri menite sa imbunatateasca calitatii aerului.

In colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), CE va reanaliza rapoartele stiintifice cu privire la efectele poluarii atmosferice asupra sanatatii. De asemenea, Comisia a lansat o consultare publica privind politicile europene in domeniul calitatii aerului, deschisa pana in 4 martie 2013. Rezultatele acesteia vor sta la baza unei analize a politicilor europene in domeniul aerului, care trebuie prezentata in 2013.

 

spot_img

Ultimele știri