Un prim pas spre normalizarea fluxurilor de DEEE

Ordinul 417/2021 pentru aprobarea Listei cuprinzând standardele române care adoptă standardele europene din domeniul tratării, inclusiv valorificării, reciclării și pregătirii pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice a fost publicat în Moitorul Oficial, potrivit lui Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Imagine de Michael Knoll de la Pixabay

Standardele pentru deșeuri de echipamente electrice și electronice sunt un pas înainte pentru îmbunătățirea procesului de tratare, valorificare, reciclare și pregătire pentru reutilizare a DEEE, un sector la care România are întârzieri cu privire la îndeplinirea țintelor asumate la nivel european”, a explicat secretarul de stat într-o postare pe Facebook.

Acestat a adăugat că prin noul Ordin, producătorii și organizațiile de preluare a responsabilității trebuie să respecte standarde de marcare, colectare, tratare, să implementeze o anumită logistică pentru diferite tipuri de DEEE, inclusiv lămpi, panouri fotovoltaice, echipamente care conțin cupru și metale prețioase dar și substanțe poluante.

România are de îndeplinit o țintă de 65% reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, dar atingerea țintei este îngreunată de disfuncționalitățile din piață. De aceea, lucrăm la îmbunătățiri ale cadrului legislativ”, a mai spus Raul Pop.

Aceste standarde nu vor ajuta la atingerea țintei de 65%

Acest ordin este un prim pas spre o situație normală în fluxurile DEEE. El în sine nu va modifica nimic acum. Ministerul Mediului va avea posibilitatea să facă trimitere la acesta și să solicite conformarea cu standardele din listă în viitoarele acte normative”, a declarat, pentru Green Report, Dragoș Călugăru, director general Ecotic.

Acesta a precizat că dacă toți operatorii autorizați pentru tratarea DEEE ar respecta aceste standarde, în mod sigur cantități mai mari de compuși poluanți ar fi extrase spre neutralizare, iar expunerea ocupațională a angajaților ar fi mai bine gestionată.

În România, avem deja trei amplasamente ale operatorilor certificate pe mai multe fluxuri și în curând vom avea patru. Totuși, aceste standarde și impunerea lor obligatorii în viitor nu pot limita colectarea informală și pierderea DEEE-urilor în fluxurile de fier vechi, aspect care ține de întărirea respectării legislației actuale dar la care stăm prost din mai multe motive”, a adăugat directorul general Ecotic. (…) aceste standarde nu vor ajuta la atingerea țintelor de 65%, dar vor ajuta în viitor ca ceea ce se colectează pe canalele oficiale să fie tratare cu responsabilitate, aspect care contribuie la limitarea poluării și îmbunătățirea sănătății publice”.

Dragoș Călugăru consideră că nimic nu va ajuta la atingerea nivelului de colectare din cauza faptului că suntem o piață în creștere și nesaturată la multe din EEE-urile relevante.

Am realizat și un studiu în acest sens.  Important este să fim în progres, să existe cât mai multe soluții pentru cetățeni și să limităm la maxim colectarea informală. Orice legiferare în aceste direcții este binevenită”, a punctat reprezentanul Ecotic.

Alte reglementări așteptate de piața DEEE

Dragoș Călugăru a precizat că piața deșeurilor de echipamente electrice și electronice așteaptă mai multe reglementări pentru activitățile de pregătire pentru reutilizare, licențierea OTR-urilor, Ordinul de garanții 1441/2011, de asemenea, OUG 5/2015, care a trecut printr-un proces lung de dezbatere publică și s-a blocat în Parlament, înființarea unui Clearing House.

Nu în ultimul rând, sistemul de penalizare existent de contribuții la AFM de 4 lei/kg țintă neatinsă (20 lei pentru lămpi) este, în condițiile țintelor de 65% în întregime pe seama OTR-urilor și vorbim de ținte care nu au fost atinse în 2020 de nicio țară din Europa iar nivelul de DEEE generate este sub țintă în cazul României, și în condițiile în care autoritățile locale nu se implică iar colectarea informală nu este combătută, aberant. Modificări sunt necesare și în această direcție”, a mai spus directorul general Ecotic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri