Un pas înainte pentru interzicerea OMG în Europa

Propunerea Comisiei Europene de utilizare a organismelor modificate genetic (OMG) în alimentația umană și animală s-a lovit astăzi de opoziția Parlamentului European. Mai exact, europarlamentarii din  Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au respins inițiativa, existând șanse foarte mari ca votul negativ să fie dat și de plen, pe 28 octombrie.

10_13_mgo_lead_2

Controversata propunere a Comisiei Europene, organul executiv al Uniunii Europene, respinsă de mai mulți reprezentanți ai industriei agro-alimentare europene, de principalele state exportatoare de produse agricole, dar și de ONG-uri de mediu, viza acordarea unui plus de libertate statelor membre privind utilizarea OMG, pe care ar avea posibilitatea să le accepte sau nu.

Președintele Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, Giovanni La Via, a declarat astăzi că „legislația existentă ar trebui să se aplice în continuare”.

„O majoritate clară de deputați din comisia parlamentară nu dorește să amenințe piața internă. Statele membre ar trebui să-și asume responsabilitățile și să ia o decizie la nivel european, în loc să introducă interdicții naționale”, susține La Via.

Colega sa de Comisie, Michele Rivasi, deputat în grupul Verzii/Alianța Liberă Europeană l-a acuzat chiar pe șeful Executivului UE, Jean-Claude Juncker, de cinism:

Îi amintim astăzi președintelui Comisiei că a lăsa statelor membre alegerea de a refuza individual un OMG este nu doar cinic, dar și o sursă de incertitudine juridică de negestionat.

14 state UE aleg să interzică OMG, România alege să mai dezbată

Zeci de organisme modificate genetic, destinate alimentației umane sau animale, sunt autorizate la ora actuală în Uniunea Europeană. Aceasta este cel mai mare importator de produse agricole, fiind dependentă în mare măsură de importuri pentru creșterea animalelor.

14 state europene, printre care Franța, Italia, Germania, Grecia, Polonia, au anunțat deja că aleg să interzică OMG-urile. România nu se află pe această listă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, explicând recent că tema va mai trebui dezbătută ”la nivelul societății”.

„Trebuie să facem o discuție amplă și decizia să o luăm după ce vom avea și societatea pregătită”, susține Constantin.

În 2013, UE a importat 18,5 milioane de turte din soia și 13,5 milioane de tone de boabe de soia, importuri provenite aproape integral din patru țări (Brazilia, Argentina, SUA și Paraguay), unde procentul acestor culturi modificate genetic se ridică la 90%. În schimb, foarte puține produse modificate genetic se regăsesc pe rafturile supermagazinelor europene, o situație pusă în general pe seama legislației în materie de etichetare și pe disponibilitatea produselor fără OMG.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri