Dezvoltarea economică a Indiei și creșterea populației a distrus suprafețe întinse de pădure din cauza creșterii cererii de lemne de foc, pășini și terenuiri pentru construirea de locuințe. Din 2013 și până în prezent peste 2.500 kilometri pătrați de pădure au dispărut, o suprafață cu 30% mai mare decât cea a municipiului Bucureși și județului Ilfov la un loc.
În ciuda acestui fapt, guvernul indian raportează că suprafața totală a terenurilor împădurite a crescut și se fac noi eforturi pentru a le extinde și mai mult. Scopul final este ca 33% din teritoriul Indian să fie acoperit de pădure.
Ca parte a inițiativei de reîmpădurire, 800.000 de voluntari din statul indian Uttar Pradesh, a stabilit un nou record mondial: au plantat 50,4 milioane de copaci în doar 24 de ore. Astfel, peste 80 de specii diferite de puieți au fost ridicate din pepinierele locale și plantate în peste 6.000 de situri din întreagul stat.
Recordul mondial precedent, stabilit de Pakistan în 2013, a fost de 847.275 copaci.
Copaci în valoare de 6 miliarde de dolari
Efortul a făcut parte din angajamentul Indiei de la Conferința climatică de la Paris, în 2015. În acest acord, India a acceptat să aloce 6 miliarde de doalri pentru a replantarea de păduri pe 12% din suprafață, pentru a ridica gradul total de acoperire până la 29%.
Lumea a realizat că sunt necesare eforturi serioase pentru a reduce emisiile de carbon, pentru a diminua efectele schimbărilor climatice globale”, a declarat Akhilesh Yadav, unul dintre oficialii statului Uttar Pradesh.
Conform unui studiu realizat de către Organizația Mondială a Sănătății, șase din cele 10 orașe cele mai poluate de pe Pământ se află în India. Se speră că arborii vor îmbunătăți calitatea aerului țării. Există, de asemenea, dovezi că arborii din zonele urbane pot reduce consumul de energie de clădirilor, prin umbra din timpul verii și blocând vânturile reci în timpul iernii.
Cele 50 de milioane de puieți nou plantați vor fi monitorizați cu ajutorul fotografiilor aeriene. Cu toate acestea, până la 40% dintre ei se vor usca într-un timp scurt.
Un efort global pentru reîmpădurirea planetei
India nu este singura țară care și-a luat angajamentul de reîmpădurire. În decembrie 2015, națiunile africane a promis să extindă terenurile împădurite până la 100 de milioane de hectare. În aceeași lună, mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri, cât și oficiali din mai multe guverne naționale, au semnat, la New York, declarația pădurilor.
Cu toate că nu este obligatoriu, acordul își propune să reducă la jumătate rata despăduririlor până în 2020, și să-i pună capăt în 2030. Acesta stabilește, de asemenea, un obiectiv de reîmpădurire de cel puțin 350 de milioane de hectare de teren.