Un nou „radar al poluarii” pentru detectarea nivelului de smog al oraselor

Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Leicester, sustinuti de industriasi britanici, au conceput un nou instrument foarte sofisticat de masurare a calitatii aerului in zona marilor orase, instrument ce va oferi o imagine de ansamblu, fara precedent, a gradului de poluare din diferitele aglomerari urbane, informeaza Agerpres.

Acest instrument denumit Compact Air Quality Spectrometer (CompAQS) a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Leicester, ajutati de companiile Surrey Satellite Technology Ltd si EADS Astrium. In cadrul aceluiasi proiect a fost anuntata si realizarea in cursul acestui an a unor instrumente pentru masurarea poluarii la sol, cu ajutorul carora se vor putea crea harti tridimensionale ale dispunerii gazelor atmosferice.

"Acest spectometru a fost realizat pentru potentialul de a fi amplasat in spatiu de unde va functiona ca un mic satelit, cu aceasi capacitate pe care o au instrumente de dimensiuni considerabil mai mari. Prin dimensiunile sale compacte, obtinute prin folosirea unui design optic inovator, obtinem o importanta scadere a costurilor de productie", a comentat prof.Paul Monks de la Universitatea din Leicester.

"In prezent exista un consens general ca slaba calitate a aerului are un impact puternic asupra sanatatii umane. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca in fiecare an 2,4 milioane de oameni mor din cauze ce pot fi atribuite direct poluarii aerului. Rezolvarea problemei aerului poluat necesita implicarea autoritatilor la nivel regional, national si international", a mai adaugat el.

Noul instrument CompAQS prezinta o serie de avantaje importante care il impun in fata sistemelor existente de monitorizare a calitatii aerului, oferind posibilitatea monitorizarii continue a unei intregi zone urbane. Fiecare astfel de sistem are capacitatea de a acoperi o arie de aproximativ 25 de kilometri patrati si de a monitoriza in timp real nivelul de dioxid de azot la o rezolutie spatiala de 50 de metri, actionand efectiiv ca un radar al poluarii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri