Un litru de apă îmbuteliată conține un sfert de milion de particule de nanoplastic, conform unui studiu al cercetătorilor de la universitățile Columbia și Rutgers, citat de SkyNews, via newsletterul News&Spice.
Cercetătorii au utilizat un microscop cu laser pentru a detecta și clasifica, pentru prima dată, particulele de nanoplastic.
Riscurile pentru sănătate rămân neclare, dar cercetătorii afirmă că particulele de nanoplastic conțin peste 100 de substanțe chimice cancerigene.
Cei implicați în studiu spun că își vor reduce consumul de apă îmbuteliată după descoperirile șocante.
După ce au analizat cinci mostre, fiecare de la trei mărci cunoscute de apă îmbuteliată, oamenii de știință au descoperit că nivelurile de particule de nanoplastic variau între 110.000 și 400.000 pe litru – în medie în jur de 240.000.
Acestea sunt particule care au dimensiuni mai mici de un micron. Pentru comparație, un fir de păr uman are o lățime de 83 de microni, potrivit unui studiu.
Studiile anterioare s-au concentrat pe identificarea particulelor de plastic puțin mai mari, care variau de la cinci milimetri vizibili până la un micron.
Studiul a constatat că în mostrele de apă îmbuteliată au fost descoperite de 10 până la 100 de ori mai multe particule de nanoplastic decât microplastic.
O mare parte din nanoplastic pare să provină de la sticla însăși și de la filtrul de membrană cu osmoză inversă utilizat pentru a împiedica contaminarea, a declarat principala autoare a studiului, Naixin Qian, chimistă în cadrul Universității Columbia.
Aceasta nu a dezvăluit mărcile examinate deoarece cercetătorii doresc mai multe mostre și vor să studieze mai multe mărci înainte de a le evidenția pe unele.
Sunt particulele de nanoplastice dăunătoare pentru sănătate?
Co-autoarea studiului, Phoebe Stapleton, toxicolog la Rutgers, spune că oamenii de știință nu au stabilit încă dacă consumul de plastic reprezintă un risc major pentru sănătate.
„Aceasta este în prezent în curs de revizuire. Nu știm dacă este periculos sau cât de periculos. Știm că acestea pătrund în țesuturile mamiferelor, inclusiv ale oamenilor, și cercetarea curentă analizează ce fac în celule„, a declarat Phoebe Stapleton, citată de SkyNews.
„În prezent există atât o lipsă de metode de măsurare standardizate, cât și lipsă de consens științific cu privire la impactul potențial al particulelor de nano și microplastic. Prin urmare, rapoartele media despre aceste particule în apa potabilă nu fac altceva decât să sperie inutil consumatorii„, a afirmat într-un comunicat The International Bottled Water Association.
Lumea „se scufundă sub greutatea poluării cu plastic, cu peste 430 de milioane de tone de plastic produse anual„, iar microplasticele sunt găsite în oceanele lumii, în alimente și în apa potabilă – cu unele provenind de la haine și filtre de țigări – conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Eforturile pentru semnarea un tratat global privind combaterea poluării cu plastic au început de aproape doi ani, o dată cu adoptarea unei rezoluții semnate în martie 2022. Potrivit documentului, 175 de state s-au angajat să încheie, până în 2024, un acord valabil din punct de vedere juridic, prin care abordează întregul ciclu de viață al plasticului, inclusiv producția, proiectarea și eliminarea acestuia.
Citește și:
Studiu: Sute de substanțe chimice toxice sunt prezente în plasticul reciclat
Cantitatea de microplastic de pe fundul oceanelor s-a triplat în ultimele două decenii