Expertul Ian Fairlie din Marea Britanie cere guvernului roman infiintarea unei comisii care sa analizeze emisiile de tritiu de la Cernavoda si recomanda ca planurile pentru Cernavoda 3 si 4 sa fie oprite pana la finalizarea cercetarilor.
"Tipul de reactor CANDU 6 care este folosit la centrala NuclearElectrica de la Cernavoda este cunoscut pentru emisiile de tritiu mult mai mari decat la alte tipuri de reactoare. Chiar si in domeniul stiintific exista multa incertitudine referitoare la efectele tritiului asupra sanatatii. Autoritatile ar trebui sa ia in serios aceste incertitudini si sa actioneze preventiv, in loc sa supuna populatia la acest risc", a declarat Fairlie la conferinta de presa organizata miercuri de Greenpeace.
Contrar acestei opinii, seful laboratorului de radioprotectie din cadrul ICSI Ramnicu Valcea (Institutul National de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice), Nicolae Bidica, spune ca un locuitor din Cernavoda este expus la o doza de tritiu de circa 5 ori mai mica decat limita impusa de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Cu alte cuvinte, reprezentantul ICSI sustine, conform datelor stiintifice, ca nu exista nici un pericol pentru sanatatea oamenilor din vecinatatea celor doua reactoare de la Cernavoda.
Greenpeace Europa a cerut doctorului Fairlie sa realizeze un raport referitor la emisiile de tritiu de la CNE Cernavoda cu scopul de a face cunoscute riscurile unor efecte negative asupra sanatatii locuitorilor din Cernavoda. Expertul invitat de Greenpeace Romania in Bucuresti a mai intocmit un raport similar referitor la efectele emisiilor de tritiu de la reactoarele de tip CANDU din Canada.
Fairlie a cerut Ministerului Mediului realizarea unui studiu mai echilibrat, care sa aiba in vedere si problema deseurilor nucleare si riscurile emisiilor de tritiu, inainte de constructia reactoarelor 3 si 4 la centrala de la Cernavoda.