Un centru de cercetare în bio-economie sustenabilă a fost inaugurat de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în localitatea Vladimirescu, în urma unui proiect de 7,5 milioane de euro. Unul dintre obiectivele investiţiei este stabilirea de parteneriate de cercetare, dezvoltare şi inovare împreună cu agenţii economici şi administraţia locală. De altfel, aici s-au început deja studii în colaborare cu ferme ecologice din judeţ.
Aici se vor studia terapii noi anti-cancer sau pentru a găsi soluţii de combatere a poluării şi schimbărilor climatice.
”Centrul de Cercetare în Bio-Eco-Economie Sustenabilă al Universității Aurel Vlaicu Arad a fost inaugurat în prezența ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. Tindem să minimalizăm, deseori, ceea ce se construiește în Arad, pentru că în ochii unora succesele de lângă noi nu sunt la fel de importante că succesele îndepărtate. Or, ceea ce s-a realizat aici, la Vladimirescu, de către Universitate, este fără îndoială un succes nu doar pentru învățământul superior arădean, nu doar pentru comuna Vladimirescu, ci pentru întregul județ. Acumulăm nu doar o realizare materială de milioane de euro, ci și una imaterială, de dezvoltare a capacităților arădene!”, spune Razvan Cadar, vicepreşedintele Consiliului Județean Arad.
Centrul de Cercetare în Bio-Eco-Economie Sustenabilă este amplasat pe platforma fostului combinat chimic din comuna Vladimirescu, la câţiva kilometri de municipiul Arad, şi are echipamente unice în ţară.
La studiile care se vor face în noile laboratoare vor participa peste 30 de cercetători, unii reveniţi din străinătate după mulţi ani.
Proiectul a beneficiat de o finanțare de 7 milioane de euro din fonduri europene.
„Este o investiție foarte importantă, de 7 milioane de euro, pentru infrastructura de cercetare din România. Vreau să o felicit pe doamna rector pentru acest proiect, pentru că a reușit să transforme un vechi centru industrial într-un spațiu al inovației și cercetării. Cred că acest nou domeniu de bio-economie urmează să fie unul dintre cele mai importante segmente ale dezvoltării sustenabile a României şi Europei. Centrul are toate ingredientele să fie un reper de succes în ceea ce înseamnă cercetarea în noile tehnologii”, a spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.
Centrul este amplasat pe platforma fostului combinat chimic din comuna Vladimirescu și este dotat cu aparatură adusă în premieră în România. Aici se cercetează, printre altele, modalitățile în care stresul acționează asupra plantelor, iar apoi transferul acestor factori asupra oamenilor, dar se caută și soluții de luptă împotriva cancerului.
“Avem aici un aparat unic în România, este primul montat la Arad. Aparatul permite determinarea în timp real a diverșilor compuși din plantele care sunt supuse stresului. Ce înseamnă stres la plante? Înseamnă modul în care plantele sunt influențate de temperaturile ridicate sau scăzute, de poluare și modul în care este influențată productivitatea în culturile agricole sau horticole. Plantele sunt afectate de aceste schimbări climatice și vedem și afară că au înflorit deja copacii, mult prea devreme, iar acum remarcăm o scădere drastică a temperaturilor iar această variație influențează atât productivitatea, cât și ritmul lor natural. Plantele sunt stresate la fel ca și oamenii și încearcă să strige după ajutor, utilizând anumiți compuși chimici, pe care noi putem să îi determinăm”, a spune Lucian Copolovici, care a lucrat în laboratoare din Belgia, Italia şi Estonia.
Cercetătorii caută soluții pentru a dezvolta noi biotehnologii, inclusiv vaccinuri sau noi terapii anti-cancer.
„Acest centru este una din cele mai importante investiții în cercetare ale universității noastre, unde își vor desfășura munca de cercetare peste 30 de cercetători și unde vor putea să-și deruleze activitatea masteranzii și doctoranzii UAV. Cercetarea reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale UAV și ne bucurăm că am reușit să urcăm în primele 15 locuri la nivel național pe partea de cercetare. Ne propunem să investim în anii care urmează și mai mult în dezvoltarea bazei materiale pentru cercetare, ceea ce cu siguranță va determina o evoluție pozitivă în clasamentele dedicate activității științifice și de cercetare”, a declarat rectorul UAV, Ramona Lile, directorul proiectului.