Un fost pasionat de jocuri de noroc din Florida a cheltuit 90 de milioane de dolari ca să cumpere pământuri pe care să le transforme în rezervație naturală, o casă pentru specii de faună și floră pe cale de dispariție, informează Trehugger.com.
Jucătorul, M.C. Davis, a crescut într-o remorcă pe marginea unui drum murdar din Florida Panhandle, iar sărăcia l-a motivat să se lupte să facă avere. Mai întâi a devenit un jucător la jocuri de noroc, apoi s-a orientat spre cumpărarea de terenuri și drepturi asupra mineralelor. A făcut, astfel, sute de milioane de dolari.
Dar, într-o bună zi, viața lui s-a schimbat radical în timp ce era blocat în trafic.
„Era o ploaie mocănească, iar eu eram de-a dreptul exasperat”, a spus Davis. „Eram pur și simplu blocat în trafic și, la un moment dat, m-am uitat în sus. Am văzut scris pe clădirea unui liceu anunțul unui eveniment: ‘Prezentare despre ursul negru’”. Orice ar fi fost, suna mai bine decât să stea ore în șir în trafic, așa că a parcat mașina și s-a dus la prezentare.
„Trebuie să mărturisesc, pe vremea aceea habar nu aveam că Florida are urși negri”, a mai spus Davis. În timp ce asculta lectura, acestuia i s-a aprins un beculeț. A început să studieze cărțile de ecologie și a avut o revelație: își va dedica averea naturii.
Asta se întâmplă în urmă cu 20 de ani. Acum, Nokuse Plantation, rezervație înființată de Davis, are 53.000 de hectare și e cel mai mare bloc de teren de conservare privat din sud-estul Statelor Unite. Davis a cumpărat cea mai mare parte a terenului de la companiile de lemn și a investit în restaurarea pădurii de pini Longleaf: a plantat, până acum, 8 milioane de puieți. Pe vremuri, în sudul Americii se găseau 40 de milioane de hectare de păduri de pini, dar în anii 1930 acestea au fost înghițite de industria de cherestea.
Pădurea lui Davis – care la fel cum nu auzise de urșii negrii, nu auzise nici de pinii Longleaf – e în plină creștere și a devenit locuința unei game largi de vietăți sălbatice de la vulturi la vulpi și ratoni.
De curând, 11 broaște țestoase Gopher, o specie amenințată din Florida, au fost salvate dintr-un șantier de construcții și au fost aduse în rezervația lui Davis, unde pot trăi liniștite împreună cu celelalte țestoase și alte animale care își au casa la Nokuse.
Davis spune că proiectul său de restaurare a vieții sălbatice e un plan care se desfășoară pe parcursul a 300 de ani, însă nu știe cât o să mai apuce să facă chiar el. În toamna anului trecut, acesta a fost diagnosticat cu cancer la plămâni, în stadiul patru. El își va lăsa averea trustului de conservare și unui centru de educație ecologică care se ocupă de mii de elevi din Florida în fiecare an.
Davis crede că indiferent cât de mult se va degrada lumea, viața de pe planetă o va putea lua de la început. Dar el speră că omenirea e totuși capabilă să păstreze niște depozite biologice mari, așa încât chiar dacă în final eșuăm, impactul să nu fie total, iar natura să nu trebuiască să pornească de la zero.
Sursă foto: Nokuse
Mai citește și:
Ne aflăm deja în perioada celei de-a șasea extincții în masă
Germania transformă 62 de baze militare în rezervații naturale pentru păsări rare