Un activist australian, capitanul Sea Shepherd, Paul Watson, a declarat ca a fost impuscat in timpul unei ciocniri cu vanatorii de balene japonezi in Oceanul de Sud si a supravietuit numai datorita vestei anti-glont pe care o purta, informeaza Reuters.
Pe de alta parte, agentia pescarilor din Japonia a aratat ca oficialii pazei de coasta au aruncat numai cu grenade artizanale, care sunt in mod traditional folosite pentru control si nu sunt considerate arme.
Watson a declarat pentru un post de radio australian ca activistii au aruncat cu bombe cu gaze asfixiante pe vasul- fabrica japonez Nisshiu Maru. Japonezii au raspuns cu grenade artizanale, iar in timpul ciocnirilor Watson spune ca a fost impuscat.
„Am simtit impactul in piept. Am gasit un glont in vesta pe care o purtam. Mi-a ranit umarul dar mi-ar fi intrat direct in inima daca nu as fi avut vesta”, a spus Watson.
Sea Shepherd a postat fotografii pe Internet in care se vede cum japonezii arunca cu fumigene si fotografii cu Watson care tine in mana glontul care l-a lovit.
„Nu am vazut pe cineva sa traga in mine si era destul de greu si pentru colegii mei sa vada ceva din cauza acelor grenade”, a mai spus Watson.
Departamentul pentru Afaceri Externe australian a declarat initial ca a fost instiintat de Japonia ca au fost trase focuri de avertizare, dar mai tarziu acestia au schimbat declaratia, spunand ca japonezii au aruncat trei grenade de avertizare, declarand ca nu au fost trase focuri de arma.
Oficiali ai pazei de coasta au fost trimisi sa intermedieze ciocnirile intre activisti si vanatorii de balene.
„Pe vasul Nisshin Maru au fost trimisi doi paznici care au in dotare pistoale dar acestea nu au fost folosite in acest incident”, a declarat purtatorul de cuvant al pazei de coasta.
Ministrul de Externe al Australiei, Stephen Smith, a cerut atat protestatarilor cat si echipajelor vaselor de vanatoare sa se calmeze.
„Guvernul australian cere inca o data tuturor partilor implicate din Oceanul de Sud, atat protestatarilor cat si echipajelor vaselor japoneze, sa se linisteasca”, a spus ministrul.
Nava lui Watson a hartuit vasele japoneze saptamani in sir. In ianuarie doi activisti au urcat la bordul unui vas japonez si au fost retinuti pana cand o barca de patrula australiana a intervenit.
Japonia, care considera vanatoarea de balene o activitate traditionala, a abandonat vanatoarea comerciala dupa moratoriumul international din 1986, dar a inceput ceea ce se numeste un program stiintific de cercetare.
Australia a promis ca va incerca sa stopeze acest program dar cele doua tari au promis ca nu vor lasa situatia sa afecteze legaturile bilaterale.
Foto: Reuters