Ultimul exemplar mascul de rinocer de Sumatra din Malaezia a murit luni în statul Sabah de pe insula Borneo, a anunţat National Geographic.
Rinocerul, botezat Tam, primea de peste o săptămână îngrijiri intensive din cauza unor afecţiuni ale rinichilor sau ale ficatului legate de vârsta sa înaintată, a declarat John Payne, directorul Borneo Rhino Alliance.
Vârsta rinocerului este estimată la cel puţin 35 de ani. Speranţa medie de viaţă în cazul unui rinocer de Sumatra este cuprinsă între 35 şi 40 de ani.
Descoperit în jurul unei plantații de palmier de ulei în 2008, Tam a fost capturat și transferat la Tabin Wildlife Reserve în statul Sabah. Eforturile de împerechere cu doi rinoceri de sex feminin – Puntung, capturati in 2011, și Iman, capturat in 2014 – s-au dovedit a fi nereușite.
Puntung a fost eutanasiată în 2017 din cauza cancerului, astfel că Iman este acum singurul membru al speciei sale în Malaezia. Din cauza pierderii habitatelor și a braconajului, se crede că mai există mai puțin de 80 de rinoceri sumatriani în sălbăticie, cei mai mulți fiind pe insula din apropiere de Sumatra. Restul sunt împrăștiați în regiunea Kalimantan din insula Borneo.
Rinocerul de Sumatra este considerat o specie în pericol critic de dispariţie din cauza braconajului – animalele fiind vânate pentru coarnele lor, folosite în medicina tradiţională – şi a ocupării ilegale a habitatelor esenţiale, potrivit organizaţiei World Wide Fund for Nature.
În urma diminuării populaţiei, exemplarele rămase trăiesc atât de izolate, încât foarte rar se pot întâlni pentru a se reproduce.
În timp ce Tam nu a reușit să producă nici un pui pe cont propriu, prezența sa în captivitate a a ajutat oamenii de știință să înțeleagă mai bine specia sa.
„Munca efectuată de Alianța Rhine de la Borneo cu tehnici avansate de reproducere, în special recoltarea de ouă și încercarea de a crea embrioni, a făcut un pas spre înțelegerea biologiei speciilor”, spune Susie Ellis, director executiv al Fundației Rhino International.
Tragica moartea a lui Tam, este un apel de trezire pentru găsirea mai multor animale în sălbăticie, spune Margaret Kinnaird, care a coordonat eforturile WWF International pentru rinocerul de Sumatra din ultimii doi ani.
Vestea bună este că, la sfârșitul anului trecut, coaliția a reușit deja să captureze o nouă femelă, numită Pahu. Transferul ei într-o nouă unitate de creștere din Kelian a fost atât de important, încât rinocerul a primit o escortă atât din partea poliției, cât și a buldozerelor de curățare a terenurilor.