Un studiu american a scos la iveala faptul ca uleiul de usturoi contine o substanta capabila sa previna distrugerea tesuturilor cardiace, afectiune care provoca, potrivit specialistilor, atacul de cord.
Socotita o planta miraculoasa, usturoiul a fost utilizat sute de ani pentru vindecarea unui mare numar de boli, de la banalele raceli pana la ciuma. Cercetatorii de la Emory University School of Medicine din Statele Unite ale Americii i-au descoperit insa o alta calitate usturoiului, si anume aceea de „aparator al inimii” in fata atacului de cord.
Ei sustin ca uleiul de usturoi contine o substanta, denumita trisulfura de diallyl, care protejeaza tesuturile coronariene. Administrat oral, in cantitati mici, uleiul de usturoi poate inlocui cu succes tratamentele injectabile folosit pana acum pentru „repararea” tesuturilor cardiace.
Usturoiul stopeaza, de asemenea, si evolutia tumorilor maligne si tine in frau maladia SIDA, fiind cel mai eficient tratament antiviral dupa propolis si algele albastre.
Tonifiant si antiseptic, usturoiul este un leac excelent impotriva racelilor si afectiunilor respiratorii. Cunoscut inca din Antichitate pentru calitatile sale miraculoase, usturoiul este un antibiotic natural care are un rol important in prevenirea si tratarea multor boli. Efectele curative ale usturoiului au ramas multa vreme un mister.
Boli grave, puse la colt de usturoi
Cancerul este domeniul in care bulbul de usturoi a repurtat cele mai mari victorii. Oamenii de stiinta au constatat ca tratamentul cu usturoi distruge celulele canceroase si reduce tumorile maligne.
Cancerul de san, de colon si cel de piele sunt forme ale acestei temute boli in care consumul de usturoi s-a dovedit a fi de mare ajutor. Cercetatorii californieni afirma, de asemenea, ca terapia cu usturoi incetineste evolutia unor ciuperci parazite care apar la bolnavii de SIDA.
Aceleasi proprietati ca si aspirina
Oamenii de stiinta au mai demonstrat ca usturoiul contine o substanta care are aceleasi proprietati ca si aspirina. Aceasta substanta impiedica coagularea sangelui, protejand astfel organismul impotriva accidentelor vasculare.
Studii clinice efectuate in 15 tari au demonstrat ca usturoiul actioneaza ca o frana impotriva cheagurilor de sange ce obstructioneaza arterele si impipedica formarea altor cheaguri. Acest fenomen se produce datorita antioxidantilor din catelul de usturoi, capabili sa neutralizeze agentii responsabili de distrugerea arterelor. In plus, specialistii spun ca usturoiul are capacitatea de a reduce placile de aterom si poate preveni instalarea unor noi leziuni la nivelul vaselor de sange.
Folosit si in medicina veterinara
Usturoiul are efect antioxidant, protejeaza celulele de impactul negativ al radicalilor liberi, implicati in evolutia bolilor cardiovasculare. Substantele identificate in usturoi scad tensiunea arteriala, grasimile din sange si regleaza nivelul colesterolului.
Tratamentul cu usturoi s-a dovedit a fi deosebit de eficace si in bolile ficatului si ale bilei. Proprietatile antibacteriene si antivirale ale usturoiului au fost recunoscute pentru prima oara de Louis Pasteur. Datorita faptului ca este un strasnic luptator impotriva microbilor de tot felul, usturoiul este folosit din ce in ce mai des si in medicina veterinara in locul antibioticelor.
Cu infuzie de usturoi se curata plagile, arsurile si ranile usoare. Decoctul de usturoi combate viermii intestinali, activeaza sucurile gastrice si stimuleaza intestinul gros. Usturoiul este un diuretic natural!
Piramidele, construite cu ajutorul usturoiului
Din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost folosit ca aliment. A fost si este nelipsit din hrana de zi cu zi a israelitilor, iar piramidele au fost construite si cu ajutorul acestei plante miraculoase, care ii ferea de boli si le dadea energie muncitorilor care au ridicat misterioasele morminte ale faraonilor. Herodot, odata ajuns in fata piramidelor, a fost entuziasmat de maretia acestora si, descifrand hieroglifele egiptene, a observat ca acestea preamareau puterea usturoiului.
Tutankamon a fost insotit in calatoria sa spre lumea de dincolo si de statuete ce reprezentau bulbi de usturoi. Printre calitatile acestei plante se numara si aceea de moneda de schimb. Astfel, usturoiul alunga vampirii, goneste diavolul si le apara pe femeile insarcinate de gelozia nimfelor. In Siberia exista credinta ca sufletele femeilor care au murit vin noaptea sa-i bantuie pe cei dragi. Vizita lor este recunoscuta dupa mirosul de usturoi pe care acestea il raspandesc.
Ingredient, nelipsit din farfurie
Usturoiul este o planta parfumata din familia liliaceelor, care este utilizata in bucatariile din intreaga lume, ca ingredient aromatic, dar si ca planta medicinala. Multe studii i-au confirmat calitatile terapeutice, deoarece bulbul de usturoi si-a demonstrat eficacitatea in infectii in care antibioticele nu au dat niciun rezultat.
Proprietatile terapeutice ale usturoiului sunt foarte numeroase si substantele pe care acesta le contine fortifica sistemul imunitar, cat si alte sisteme din organism care ajuta la vindecarea bolilor.
Usturoiul prospat nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Exista diverse preparate sau mancaruri al caror gust este mult mai bun daca este folosit ca ingredient usturoiul.