Romania va trebui sa se pregateasca pentru o reducere semnificativa a emisiilor in urmatorii 40 de ani, dupa ce Consiliul European a adoptat obiectivul de a reduce emisiile cu 80-95% pana in 2050, fata de nivelul din 1990.
”Daca nu luam masuri suplimentare celor stabilite la Copenhaga si Cancun nu vom putea ajunge la limitarea cresterii temperaturii globale cu 2 grade Celsius”, a declarat reprezentantul CE Peter Wehrheim, care a prezentat astazi la Bucuresti ”Foaia de parcurs pentru transformarea Uniunii uropene intr-o economie competitiva si cu emisii reduse de carbon pana in 2050”.
Potrivit oficialului european, politicile europene actuale vor determina o reducere de doar 10% a emisiilor pana in 2020, desi tinta impusa este de 20%.
Reprezentantul CE a subliniat importanta masurilor impotriva schimbarilor climatice, in contextul in care acestea afecteaza multe sectoare economice precum agricultura, transporturi, turism, sanatate.
Wehrheim a deschis un ziar in care principalele titluri vizau noile cresteri de preturi la carburanti si incurajarile presedintelui Romaniei privind investitiile verzi.
Investitii de 270 miliarde de euro
Potrivit analistilor, pentru a reusi sa atinga tintele, statele europene vor fi nevoite sa investeasca anual 270 de miliarde euro in perioada 2010 – 2050.
”Aceasta suma ar putea suna infricosator, dar nu este un cost in plus, ci o investitie cu beneficii pentru economia verde, dezvoltarea unor sectoare economice, reducerea dependentei de petrolul din import si locui noi de munca”, a mai spus Wehrheim.
Potrivit analizelor CE, economia verde ar putea crea pana in 2020 aproximativ 1,5 milioane locuri de munca, in special in domeniul constructiilor.
Pe de alta parte, masurile de eficientizare energetica ar putea ajuta statele europene sa economiseasca pana in 2050 aproximativ 320 de miliarde euro, ajungand la un consum primar de energie cu 30% mai mic decat in prezent.
UE vrea sa scape de importurile de petrol
Foaia de parcurs lansata astazi de CE pune accentul pe reducerea consumului energetic la nivel european si investitiile in surse alternative de energie.
Documentul vine in contextul in care conflictele internationale din ultima perioada au destabilizat piata carburantilor, accentuand ingrijorarile legate de pretul combustibililor.
”Cu cat asteptam mai mult, cu atat costurile vor fi mai mari. Pe masura ce pretul petrolului creste, Europa plateste tot mai multe pentru factura sa de energie si devine tot mai vulnerabila la socurile induse de aceasta crestere”, a declarat Connie Hedegaard, comisar european pentru combaterea schimbarilor climatice.