UE va interzice greenwashing-ul

Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord  cu privire la noile reguli pentru interzicerea reclamelor înșelătoare. Acest acord actualizează lista practicilor comerciale interzise în UE și adaugă altele noi pentru combaterea greenwashing-ului.

Tacticile de marketing înșelătoare vor fi interzise, iar interdicția se va aplica și publicității produselor cu un design care le limitează rezistența și durata de viață. Doar etichetele pentru produsele certificate ca fiind sustenabile vor fi permise, iar garanția bunurilor cumpărate de consumatori va fi mai vizibilă.

Ce va fi interzis?

Negociatorii din Parlamentul European și Consiliu au convenit să interzică următoarele:

  • Sintagme precum „ecologic”, „natural”, „biodegradabil”, „neutru din punct de vedere climatic” sau „eco”, fără a furniza dovezi care să susțină aceste clasificări.
  • Publicitatea produselor care nu sunt durabile.
  • Afirmațiile că un produs are un impact neutru, redus sau pozitiv asupra mediului, dacă acestea se bazează pe schemele privind compensarea emisiilor de carbon.
  • Etichetele privind sustenabilitatea care nu se bazează pe o certificare în acest sens acordată de autoritățile centrale.
  • Încurajarea consumatorilor să înlocuiească produsele mai devreme decât este necesar.
  • Prezentarea actualizărilor de software ca fiind necesare, dacă acestea îmbunătățesc doar funcționalitățile.

Etichete noi pentru a evidenția produsele cu garanție extinsă

Informațiile privind garanția produselor vor fi mai vizibile, întrucât 60% din consumatorii europeni nu sunt conștienți că bunurile cumpărate au o garanție de cel puțin doi ani.

„O nouă etichetă de garanție extinsă va arăta clar ce bunuri au o durată de viață mai lungă. (…) Nu ar trebui să facem publicitate produselor care se defectează prea devreme. În plus, eliminăm afirmațiile producătorilor privind protejarea mediului înconjurător, care acum vor trebui susținute de dovezi”, a declarat raportorul Parlamentului European, Biljana Borzan (S&D, HR), după încheierea acordului.

Pașii următori

Pentru a deveni lege, acordul trebuie aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. Votul deputaților europeni este așteptat să aibă loc în noiembrie. Odată ce directiva intră în vigoare, statele membre vor avea 24 de luni pentru a incorpora noile reguli în legislația lor.

Citește și: 45% dintre români aleg să consume cel mai des apă îmbuteliată

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri