UE sustine controversatul OMG, 1507 Pioneer-Dupont

Pentru prima oara in 3 ani si jumatate, comisarii europeni, care s-au intalnit in aceasta dimineata la Bruxelles, au sustinut in mod formal aprobarea cultivarii in Europa a unui nou tip controversat de porumb modificat genetic, 1507 Pioneer-Dupont, informeaza Greenpeace Romania.

1507 Pioneer-Dupont produce o toxina pesticida numita Bt si este capabila sa reziste la pulverizari repetate cu un erbicid numit glufosinat de amoniu. Din cauza toxicitatii, folosirea acestei substante in agricultura va fi interzisa in UE pana in 2017”, scrie Greenpeace intr-un comunicat.

Contine toxine periculoase

Din 2011, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a lansat un numar de opinii stiintifice subliniind impacturile toxinei eliberate de 1507 asupra unui numar important de insecte precum fluturii si moliile. Luand in calcul aceste descoperiri, Comisia Europeana a cerut de doua ori companiei Pioneer sa modifice cererea de autorizare. Pioneer a refuzat in mod constant sa-si modifice propunerea.

Comisia actioneaza iresponsabil recomandand aprobarea unei culturi modificate genetic despre care se stie ca afecteaza fluturii si moliile si care va incuraja folosirea agresiva a unui erbicid atat de toxic incat Europa il interzice. Date fiind impacturile asupra mediului lipsa beneficiilor de pe urma culturilor modificate genetic si opozitia publica raspandita, ne intrebam: in numele cui actioneaza, de fapt, Comisia?”, a spus Marco Contiero, director de politici agricole in cadrul Greenpeace UE.

Ultima cultura modificata genetic a fost autorizata in UE in 2010, cartoful modificat genetic rezistent la antibiotice al BASF. Cultura a fost un esec comercial si a fost retrasa dupa doar doi ani, potrivit Greenpeace.

De atunci, BASF si Monsanto au retras toate solicitarile de aprobare pentru culturi modificate genetic, in afara de porumbul MON810 al Monsanto, singura cultura modificata genetic care inca se cultiva in UE, aproape exclusiv in Spania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri