Coroborata cu propunerea de directiva privind etichetele ecologice, "este o idee buna sa sustinem fermele locale si modul de productie local", a declarat Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu, la incheierea Green Week. Peste 30% din pamanturile globului sunt cultivate nesustenabil, a mai spus acesta.
In aceeasi idee, parlamentarul european Anders Wijkman e de parere ca problemele complexe pe care le ridica biocombustibilii in legatura cu productia agricola sunt usor exagerate. Procentul de 10% de biocombustibili de generatia I, care este tinta UE pe termen relativ scurt, este destul de ridicat si lipsit de mare semnificatie.
"Trebuie in primul rand sa ne concentram pe scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera", spune Wijkman.
In ceea ce priveste productia agricola de hrana, focusul UE trebuie sa cada pe "cat pamant poate sa ramana necultivat pentru a proteja ecosistemele de agricultura intesiva", a incheiat Wijkman.
Green Week este organizata de Directoratul General de Mediu din cadrul Comisiei Europene si este la cea de-a zecea editie. Desfasurata sub sloganul "O singura planeta. Nu o risipi!", seria de conferinte Green Week s-a concentrat anul acesta pe teme legate de resursele si managementul deseurilor, natura si biodiversitate, consumul si productia durabila si schimbari climatice.