UE sprijină energetic Ucraina, inclusiv investițiile în energie regenerabilă

Comisia Europeană a oferit un nou sprijin energetic pentru Ucraina, care vizează securizarea și integrarea sistemului său energetic în piața europeană, în contextul în care liderii europeni se află la Kiev, unde marchează trei ani de la momentul declanșării invaziei ruse în țara vecină.

Acest pachet va permite conectarea completă a pieței de electricitate a Ucrainei cu cea a UE până la începutul anului 2027, împreună cu Republica Moldova, precum și o integrare mai profundă în sectorul gazelor din UE. Condiția este ca Ucraina să accelereze semnificativ reformele necesare pe piață.

De asemenea, acesta va contribui la securitatea aprovizionării în Ucraina și în întreaga regiune, Comisia sprijinind achizițiile necesare de gaze.

În plus, printr-o accelerare masivă a producției interne de energie regenerabilă, pachetul va spori rezistența generală a sistemului energetic ucrainean.

Infrastructura energetică civilă a Ucrainei a fost ținta atacurilor rusești neîncetate în ultimii trei ani, jumătate din infrastructura energetică a țării fiind distrusă. Un sistem energetic complet independent poate proteja Ucraina de atacurile actuale și de presiunile viitoare.

Integrarea deplină a Ucrainei în piața energetică a UE va constitui nu doar o garanție de securitate oferită de UE, ci și o condiție esențială pentru reconstrucție, deoarece securitatea energetică este crucială pentru atragerea investițiilor în întreaga țară.

„De trei ani, Rusia încearcă să arunce Ucraina în întuneric prin atacuri neîncetate asupra infrastructurii energetice. Acest lucru trebuie să înceteze definitiv”,

a spus președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

„Cu pachetul pe care îl oferim astăzi, Europa va asigura Ucrainei un sistem energetic rezistent, sigur și competitiv. Mai multă energie regenerabilă și integrarea completă a piețelor energetice vor aduce o securitate energetică mai mare atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană”, a mai spus președinta CE.

Pachetul oferit include:

  • Facilitarea integrării pieței de electricitate cu UE până în primăvara anului 2027, alături de Moldova, precum și o integrare mai profundă în sectorul gazelor din UE. Acest lucru va fi posibil dacă Ucraina accelerează implementarea angajamentelor existente în cadrul Planului Ucrainei și al Comunității Energetice, în special în ceea ce privește cadrul legal, de reglementare și obligațiile de serviciu public. Printre acestea se numără și crearea unui mecanism de sprijin pentru gospodăriile vulnerabile.
  • Comisia va sprijini finanțarea achizițiilor de gaze, în special prin intermediul Facilității pentru Ucraina și al partenerilor săi de implementare. Aceasta va asigura rezerve suficiente de gaz pentru securitatea aprovizionării, benefică atât pentru Ucraina, cât și pentru întreaga regiune.
  • Accelerarea investițiilor în energie regenerabilă, cu o capacitate de producție suplimentară de până la 1,5 GW, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 25% a capacității totale de generare a energiei regenerabile din Ucraina. Sprijinul va fi canalizat prin Facilitata pentru Ucraina.

Aceste măsuri se bazează pe sprijinul UE de peste 2 miliarde de euro acordat în ultimii trei ani pentru a spori rezistența sistemului energetic ucrainean și pentru a garanta accesul populației la energie.

Sprijinul a fost furnizat în principal prin Fondul UE de sprijin energetic pentru Ucraina, Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii, ajutor umanitar și veniturile din activele rusești imobilizate.

Sprijin substanțial oferit până în prezent

UE a livrat fiecare dintre cele trei priorități stabilite de președinta von der Leyen în septembrie, când a prezentat un pachet de 156 de milioane de euro pentru a răspunde nevoilor imediate ale populației ucrainene înainte de iarnă, consolidând în același timp sistemele energetice:

  • Reparații: Au fost reparate centrale electrice termice cu o capacitate totală de 1,8 GW.
  • Stabilizare: Au fost dezvoltate proiecte eoliene și solare în Ucraina pentru a asigura securitatea energetică a serviciilor esențiale, gospodăriilor și întreprinderilor, inclusiv prin proiectul „Ray of Hope”, care permite instalarea de panouri solare în spitale.
  • Conectare: Exporturile de electricitate din UE către Ucraina au crescut pe timpul iernii, atingând o capacitate comercială de 2,1 GW, cu o rezervă suplimentară de urgență de 250 MW.

Astăzi, la Kiev, Comisia Europeană și Ucraina au convenit, de asemenea, asupra unei foi de parcurs pentru consolidarea cooperării în domeniul energiei regenerabile. Furnizarea de surse alternative și mai curate va consolida securitatea energetică atât în UE, cât și în Ucraina, susținând totodată dezvoltarea și investițiile în sectorul resurselor regenerabile din Ucraina.

În vremuri de incertitudine, prietenii de încredere sunt și mai importanți. Astăzi, oferim un nou pachet de securitate și integrare energetică pentru a ajuta Ucraina să-și recapete controlul asupra aprovizionării sale energetice pe termen lung, punând astfel bazele reconstrucției și integrării accelerate în Uniune. Acest lucru este esențial pentru ca Ucraina să nu mai fie niciodată supusă șantajului energetic și pentru a întări securitatea întregului nostru continent”, a spus Marta Kos, Comisar pentru extindere.

Atacurile continue și atroce ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, menite să țină poporul ucrainean în întuneric și frig, ne reamintesc cât de importantă este obținerea independenței energetice. Acesta este un obiectiv strategic esențial atât pentru UE, cât și pentru Ucraina”,

a spus Dan Jørgensen, Comisar pentru energie și locuințe.

„Securitatea noastră energetică, care susține competitivitatea și prosperitatea noastră, nu poate fi ținută ostatică de nimeni. Mai multe surse de energie regenerabilă și interconectări mai bune între noi sunt cea mai bună garanție pentru un viitor mai sigur și mai bun împreună”, a mai spus Jørgensen.

Tot astăzi, Comisia și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina până la încheierea unei păci juste și durabile.

În ceea ce privește Rusia – un al 16-lea pachet de sancțiuni a fost adoptat de autoritățile europene.

 

CITEȘTE ȘI:

Viziunea Comisiei Europene pentru agricultură: promisiuni mari, detalii vagi

Marii consumatori ai lumii: Google nu va ajunge la net zero până în 2030

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri