UE publică noi date despre risipa alimentară

Statele membre UE au la dispoziție noi informații referitoare la reducerea risipei alimentare: anual, aruncăm 20% din ceea ce producem, pierzând astfel 143 de milioane de euro și generând 6% din totalul emisiilor. Datele au fost prezentate recent la o întâlnire din cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

risipa alimentara

Proiectul se numește FUSIONS și se va încheia în iulie 2016. Până acum, specialiștii au estimat că risipa alimentată din Uniune este de 88 de milioane de tone anual, ceea ce reprezintă 20% din producție. În ceea ce privește costurile risipei, ele sunt estimate la 143 de milioane de euro. În plus, deșeurile rezultate generează 304 milioane de tone de dioxid de carbon, adică 6% din totalul emisiilor statelor membre UE.

Pentru a realiza un set de recomandări, specialiștii au analizat până acum situațiile din 15 țări și vor continua cu cele din alte 15, printre care și România. Au identificat 53 de documente legislative care au au un impact asupra risipei, chiar dacă fac parte din domenii diverse (agricultură, pescărit, companii și industrie, taxare, comerț, sănătatea consumatorilor și mediu).

Cum vrea UE să combată risipa alimentară

Experții din proiect au implementat deja câteva proiecte prin care au redus risipa: au creat un ghid care ajută școlile să își gestioneze mai bine resursele de hrană și îi ajută pe profesori să informeze elevii și, prin intermediul lor, pe părinți. Un alt model constă în recomandări pentru stimularea înființării de supermarketuri sociale, din care persoanele defavorizate să își poată achiziționa produse la standarde scăzute, la prețuri reduse.

De asemenea, a fost elaborat un ghid pentru cuantificarea exactă a risipei alimentare pe întreg lanțul de producție, distribuție și consum. Cu ajutorul lui, statele ar trebui să își poată evalua risipa din fiecare sector și să comunice rezultatele într-un mod unitar către Comisia Europeană. În viitor, metoda de raportare ar putea fi integrată în mecanismele Eurostat.

Coordonatorii proiectului FUSIONS au trimis deja rezultatele către Comisia Europeană. Instituția ar trebui să dezvolte o strategie care să ajute statele să își reducă risipa alimentară cu 50% până în 2020.

spot_img

Ultimele știri