UE reduce consumul de energie al computerelor

Un microcip special conceput in cadrul unui proiect de cercetare finantat de Uniunea Europeana va reduce considerabil consumul de energie electrica al serverelor din centrele de date.

Comisia Europeana considera ca, in acest mod, se va intari pozitia de lider mondial a UE in domeniul “computerelor verzi”.

Proiectul Eurocloud vizeaza eficientizarea serverelor interconectate in retele tip cloud ("nori").

Intr-o asemenea retea pot fi integrate mii de computere, care daca ar fi pozitionate in aceeasi locatie ar acoperi suprafata unui teren de fotbal. O retea cloud are un consum de energie echivalent cu 40.000 de locuinte.

Asemenea retele informatice sunt indispensabile functionarii unor servicii online foarte populare, de exemplu Facebook, Spotify sau Gmail, precum si a numeroase aplicatii dedicate telefoanelor mobile.

Proiectul Eurocloud a adaptat tehnologia microprocesoarelor cu consum energetic redus, folosita de obicei in telefoanele mobile, pentru a functiona la scara extinsa. Noul procedeu permite gruparea de microprocesoare si de memorii in cipuri tridimensionale, astfel incat distanta dintre componente sa fie mult redusa.

Un server echipat cu noul cip va consuma de zece ori mai putina energie. Datele preliminare arata ca folosirea acestei tehnologii in centrele de date va diminua consumul lor de electricitate cu 90 la suta.

“Necesarul de energie de astazi al centrelor de date nu poate fi suportat pe termen lung. Cipul realizat de Eurocloud este dedicat rezolvarii acestei probleme a consumului de energie”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.

5,4 milioane de euro de la Uniunea Europeana

La proiectul Eurocloud participa specialisti din Marea Britanie, Belgia, Elvetia, Finlanda si Cipru.

Fondurile totale necesare programului sunt de 5,4 milioane de euro, dintre care 3,3 milioane au fost alocati de UE in perioada anilor 2010 – 2012.

Potrivit Comisiei Europene, conceptul „Cloud computing” inseamna stocarea de date (cum ar fi fisiere text, fotografii si fisiere video) precum si de software pe computere aflate la distanta. Utilizatorii pot accesa asemenea date folosind dispozitive conectate la internet. Aceasta metoda este considerata mai rapida, mai ieftina, mai flexibila si poate mai sigura decat solutiile informatice locale.

Principalul beneficiu al sistemului cloud este economia de costuri. Dintre organizațiile care au adoptat cloud computingul, 80 la suta economisesc cel puțin 10‑20 la suta din costuri. Se preconizeaza ca adoptarea pe scara larga a acestei tehnologii va determina o crestere semnificativa a productivitatii in toate sectoarele economice.

Potrivit vicepresedintelui Comisiei Europene, Neelie Kroes, „cloud computingul este o tehnologie care va revoluționa economia noastra. In absenta unor masuri la nivelul UE, vom ramane blocati in bastioane nationale si vom rata sansa de a obtine beneficii economice in valoare de miliarde de euro".

Mihai Diac

Foto: www.digitaltrends.com/computing, www.entechcomputers.com/resources

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Energia inteligenta patrunde in Romania

spot_img

Ultimele știri