Liderii europeni vor sa ramana fideli planului de reducere a emisiilor de carbon cu 20% pana in 2020, in contextul actualei crize financiare si in ciuda concesiilor pe care sunt pregatiti sa le faca industriilor grele si statelor din est, informeaza Reuters.
Potrivit unei ciorne obtinuta de Reuters si care reprezinta discursul final al summit-ului care se incheie azi la Bruxelles,”Consiliul European confirma determinarea sa de a-si onora angajamentele luate in cadrul strategiei climatice si energetice”. Conform aceluiasi text, obiectivul Consiliului este de a obtine un acord european in luna decembrie. Textul este insa provizoriu si poate fi schimbat pe parcurs in functie de cum se va derula astazi summit-ul Consiliului.
Dintre liderii europeni, cancelarul german Angela Merkel sustine planul de reducere si militeaza pentru obtinerea unui acord in decembrie, altii insa avertizeaza asupra dificultatii acestor discutii, precum cancelarul austriac Alfred Gusenbauaer.
Discutiile din prima zi a summit-ului nu au fost foarte productive in sensul grabirii acordului. Premierul Donald Tusk a amenintat cu folosirea veto-ului polonez daca industria carbunelui din tara sa nu va fi protejata de masurile drastice de reducere a emisiilor.
"In concluzie, ne asteptam ori la o amanare a termenului, ori daca acesta ramane pentru luna decembrie, ca propunerile noastre sa fie acceptate si sa se tina cont de specificitatea fiecarei tari”, a adaugat Rafal Grupinski, purtatorul de cuvant al primului ministru polonez.
Premierul italian Silvio Berlusconi a amenintat, la randul lui, cu veto-ul daca nu se vor prelungi discutiile dupa termenul din decembrie, invocand problemele industriei din tara sa, afectata de competitia cu economiile in crestere de pe piata europeana.
Blocul european planuia sa ia initiativa in lupta globala impotriva schimbarilor climatice, dar criza economica actuala a devansat problema mediului pe agenda europeana. Potrivit ecologistilor, liderii europeni ar fi facut promisiuni importante la nivel european, in timp ce se ocupa de protejarea industriilor nationale intr-o directie contrara strategiei de mediu.
Foto: Reuters.