UE pregătește un „fond social de acțiune în domeniul climei”

Comisia Europeană va înființa un fond pentru a sprijini cetățenii vulnerabili în cazul în care facturile la energie vor crește ca urmare a planului de a extinde taxarea emisiilor de CO2 la transporturi și la sistemele de încălzire ale clădirilor., potrivit Euractiv.

Luna viitoare, Comisia va propune un pachet de politici pentru reducerea mai rapidă a emisiilor care încălzesc planeta în acest deceniu, inclusiv modificări ale taxei pe combustibil și obiective mai stricte în materie de energie regenerabilă.

Printre propunerile avute în vedere se numără un sistem de comercializare a emisiilor de CO2 pentru transporturi și sistemele de încălzire din clădiri.

Planul a stârnit îngrijorări din partea unor țări UE și a unor deputați din Parlamentul European, care susțin că ar putea crește costurile cu combustibilul pentru cetățeni, afectând cel mai mult grupurile cu venituri mici și vulnerabile.

Comisia Europeană va înființa un fond pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în cazul în care facturile la combustibil vor crește ca urmare a planului său de extindere a tarifării emisiilor de dioxid de carbon la transporturi și la sistemele de încălzire ale clădirilor, a declarat miercuri, 9 iunie, responsabilul UE pentru climă.

Un fond social de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice

Miercuri, Frans Timmermans, șeful politicii climatice a UE, a declarat că orice propunere de acest gen va fi însoțită de măsuri de atenuare a impactului social.

„Fiți siguri că, dacă vom face acest pas și dacă gospodăriile se vor confrunta cu costuri tot mai mari ca urmare a acestui demers, ne vom asigura că va exista un mecanism social, un fond social de acțiune climatică, care să poată compensa orice posibile efecte negative, în special pentru cetățenii noștri cei mai vulnerabili”, a declarat Timmermans în fața Comitetului Economic și Social European, un organism al UE.

„O parte din veniturile generate de comercializarea certificatelor de emisii în transportul rutier și în clădiri ar putea fi plasate într-un fond dedicat, astfel încât statele membre să poată folosi aceste venituri pentru a compensa costul acestei tranziții pentru cetățenii vulnerabili”, a adăugat el.

„Lucrăm serios la propuneri în acest sens”, a dat asigurări Timmermans, promițând că CE „va introduce în mod ferm echitatea socială în aceste propuneri”.

Orientare veniturilor din emisiile de dioxid de carbon către cetățeni i-ar putea ajuta pe aceștia să treacă la alternative ecologice, cum ar fi sistemele de încălzire a locuințelor cu emisii zero sau vehiculele electrice, care vor deveni mai ieftine de utilizat de-a lungul anilor, a mai spus Timmermans.

UE utilizează deja un sistem de comercializare a emisiilor, sau piața carbonului, pentru a stabili un preț pentru poluarea din sectorul energetic și din industrie. Acest sistem obligă centralele electrice și companiile să cumpere un permis pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit.

Clădirile – care produc 36% din emisiile de CO2 ale blocului comunitar, multe dintre acestea fiind încălzite cu combustibili fosili – și transporturile ar urma să facă parte dintr-un nou sistem separat.

Luna trecută, prețul carbonului în UE a depășit pentru prima dată 50 de euro pe tonă, stimulat de legea istorică a blocului comunitar privind clima, care introduce o obligație legală de a ajunge la emisii nete zero până în 2050 și stabilește un obiectiv climatic mai strict pentru 2030.

spot_img

Ultimele știri