Comisia Europeana nu a primit inca din partea Romaniei vreo scrisoare privind reglementarile in domeniul taxei de inmatriculare auto, informeaza, vineri, BBC.
Guvernul de la Bucuresti a decis la 9 ianuarie modificarea acestei taxe din cauza careia Comisia Europeana a deschis, in 2007, procedura de infringement impotriva Romaniei, considerand-o neconforma cu prevederile Tratatului UE. Executivul afirmase miercuri ca o scrisoare continand noul sistem de calcul a fost trimisa spre analizare Comisiei Europene.
Maria Assimakopoulou, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru impozitare si uniune vamala, Laszlo Kovacs, a precizat pentru BBC ca la Bruxelles nu a ajuns inca nici o scrisoare din partea autoritatilor de la Bucuresti referitoare la modificarea taxei auto.
O eventuala intrerupere a procedurii de sanctionare a Romaniei ar putea fi luata in calcul abia dupa ce autoritatile de la Bucuresti vor fi modificat proiectul in asa fel incat sa nu intre in contradictie cu normele europene, a mai spus oficialul european.
„Aceasta propunere ia in considerare toate observatiile si comentariile facute de Comisia Europeana”, a asigurat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru. Ea a mentionat ca „varianta finala va fi definitivata la sfarsitul lunii ianuarie, atunci cand va fi concretizata intr-un proiect de act normative” si ca scrisoarea continand modificarile taxei auto trebuia expediata la Bruxelles de catre Ministerul Economiei.
Noua propunere a executivului este contestata de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule din Romania. Dan Vardie, membru al asociatiei, a declarat la BBC, ca varianta actuala incurajeaza proprietarii masinilor vechi si poluante, ceea ce ar fi daunator pentru mediu.
Recent, premierul Tariceanu a declarat ca Guvernul va extinde nivelul aferent varstei unui autovehicul pana la 20 de ani, astfel incat vor putea fi stabilite cote de reducere a taxei de prima inmatriculare de pana la 90 la suta, urmand a fi platit doar 10 la suta din cuantumul initial al taxei.
Premierul a subliniat ca valoarea taxei auto se va reduce pe masura cresterii varstei autovehiculului.
Se va institui, de asemenea, posibilitatea contestarii de catre contribuabil a cuantumului sumelor de plata, desi legislatia generala permite acest lucru, si va exista posibilitatea restituirii valorii reziduale a masinii in cazul in care aceasta se vinde in alt stat.
Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, iar Ministerul Finantelor a estimat ca veniturile generate de aceasta taxa vor depasi 220 milioane euro in 2007.
Guvernul a adoptat, in aprilie, modificarile modului de calcul a taxei de prima inmatriculare, potrivit carora cuantumul taxei va scadea pe masura ce varsta masinii creste, dupa ce Comisia Europeana a aratat ca taxa este discriminatorie si a decis declansarea procedurii de infringement (incalcare a Tratatului CE).
Comisia Europeana a declansat, in noiembrie, a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei din cauza taxei auto, despre care expertii europeni afirma ca este discriminatorie in special in ceea ce priveste impozitarea masinilor second-hand din import si a celor autohtone.
Romania are la dispozitie doua luni pentru a se conforma cerintelor CE.
Grila orientativa propusa de Ministerul Economiei si Finantelor in luna aprilie pentru taxa auto prevede reducerea la jumatate a taxei pentru masinile non-euro vechi de 20 de ani, cu o capacitate de 1.600 cmc, in timp ce pentru un autoturism de 3001 cmc, vechi de 15-16 ani, taxa se reduce cu mai mult de trei ori. Pe de alta parte, taxa ramane neschimbata pentru autoturismele noi, Euro 4, cu capacitati cuprinse intre 1400 – 3000 cmc.
In prezent, taxa de prima inmatriculare variaza, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si 8.600 de euro, potrivit calculatorului de afisat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor. O taxa similara se aplica si in alte 16 state membre ale UE.
Veniturile incasate la bugetul de stat din taxa de prima inmatriculare auto, in perioada 1 ianuarie-12 noiembrie 2007, s-au cifrat la 745,52 milioane lei (210 milioane euro, la un nivel mediu de 3,536 lei pentru un euro), potrivit datelor furnizate Rompres de Ministerul Economiei si Finantelor.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a reamintit, joi, intr-o emisiune televizata, ca banii proveniti din taxa de prima inmatriculare auto vor fi cheltuiti pentru programe de mediu.
„Am statuat clar ca acesti banii sa fie cheltuiti de catre Ministerul Mediului si am dat niste destinatii clare, de la programul de stimulare a parcului auto si pana la programele de imbunatatirea mediului, impaduriri, ca sa nu mai apara nici un fel de dubiu in legatura cu destinatiile ecologice ale acestei taxe”, a explicat Vosganian.