Un proiect finantat de Uniunea Europeana urmareste gasirea unui inlocuitor pentru dioxidul de sulf, care se adauga de obicei in formula vinului rosu.
Dioxidul de sulf se foloseste nu numai la vin, ci si la anumite produse alimentare, cum ar fi fructele uscate.
Se cauta inlocuirea dioxidului de sulf
Dioxidul de sulf (SO2), etichetat E220 pe ambalajele alimentelor, este un agent antimicrobian si antioxidant, fiind adaugat in vin si in alimente drept conservant.
In cantitati mici, E220 este tolerat de majoritatea oamenilor. Totusi, la unele persoane, el poate cauza reactii alergice sau alte efecte secundare, cum ar fi durerile de cap.
SO2 si sulfitii reduc in mod semnificativ asimilarea vitaminei B1. Asimilarea redusa a acestei vitamine poate genera mai multe probleme de sanatate, cum ar fi cefaleea cronica si pierderi temporare de memorie.
Astmaticii sunt expusi in mod special la risc. Pentru acesti pacienti, o doza chiar mai mica de 10 miligrame de sulfit ar putea provoca o criza de astm.
O sa bem vin fara sa ne doara capul
Cercetatorii au inregistrat progrese in directia identificarii unei alternative la dioxidul de sulf, oferind astfel speranta unor sarbatori mai sanatoase pentru cetatenii Europei. Proiectul SO2SAY este finantat de UE si condus de un centru de cercetare aplicata din Germania.
Reprezentantii acestuia considera ca au identificat o combinatie a doua extracte care ar putea fi utilizata in locul SO2. Ambele componente sunt prezente in vin in mod natural. Conform studiilor realizate, aceasta combinatie ar putea reduce nivelurile de SO2 in vin cu peste 95 la suta.
Vinul imbogatit cu noul aditiv a fost deja degustat in Marea Britanie, Spania si Germania. Comisia Europeana anunta ca noul vin a fost considerat la fel de bun ca vinul care contine sulf, imbuteliat sub marci de referinta.
In mai 2012 a fost imbuteliat un nou lot de sticle, care vor fi destupate in ianuarie 2013 de catre cei noua membri ai consortiului care a initiat proiectul. Dupa inca patru luni se vor realiza teste suplimentare.
Daca testele vor avea succes, utilitatea noului proiect de cercetare va fi demonstrata si vor putea fi demarate proceduri pentru autorizarea acesteia.
Proiectul, având o durata de trei ani, a demarat in iunie 2009, cu un buget total de 4,1 milioane EUR. Cele noua institutii care au initiat proiectul provin din Germania, Olanda, Marea Britanie si Spania. Printre acestea se numara si Ekolo Productos Ecologicos, furnizor de alimente ecologice din Spania.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Vinul eco isi face loc pe piata