Comercializarea lemnului taiat clandestin, pe teritoriul Uniunii Europene, este interzisa de ieri, printr-o nou lege, si va atrage sanctiuni drastice asupra contravenientilor. „Masura legislativa a fost luata pentru a intensifica lupta impotriva defrisarilor si a incalzirii globale”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Exploatarea ilegala a lemnului are urmari grave asupra mediului, economiei si oamenilor. Ea merge mana in mana cu defrisarile si cu schimbarile climatice (…) si poate afecta, inclusiv, eforturile operatorilor care lucreaza corect punandu-le in pericol existenta„, avertizeaza CE.
Noua lege le impune operatorilor, care introduc pentru prima oara pe piata UE lemn sau produse derivate, cum ar fi mobila, lemn de incalzit sau lemn pentru hartie, sub pedeapsa sanctiunilor, sa se asigure de legalitatea marfurilor pe care le comercializeaza.
Amenzi, in functie de pagubele aduse mediului
La randul lor, comerciantii care sunt deja pe piata sunt obligati sa-si identifice furnizorii si clientii intr-un registru pentru a asigura posibilitatea urmaririi produselor.
Contravenientii vor fi sanctionati in functie de deciziile luate de fiecare stat membru al Uniunii Europene. Ei pot primi amenzi direct proportionale cu amploarea pagubelor provocate mediului, iar sanctiunile pot merge pana la confiscarea lemnului si a produselor ori li se poate suspenda, imediat, autorizatia de exercitare a unei activitati comerciale.