UE interzice chimicalele periculoase in produsele de larg consum

In urmatorii trei pana la cinci ani, Comisia Europeana va interzice sase substante chimice toxice folosite in prezent la fabricarea unor produse de larg consum disponibile pe piata din SUA, arata o decizie adoptata astazi in cadrul Comisiei, potrivit „EarthTimes”.

Includerea chimicalelor toxice in produsele pentru intretinerea gospodariilor a fost subiectul unor dezbateri aprinse in cele mai multe state Occidentale, iar reglementatorii europeni au inceput sa revizuiasca sistemul de aprobare a chimicalelor inca din 2006.

Sistemul de aprobare european, denumit „Inregistrarea, Evaluarea si Autorizarea Chimicalelor” cere producatorilor sa ofere dovezi ca produsele lor nu contin chimicale periculoase inainte de a intra pe piata UE. Autoritatile europene considera ca asta va duce la eliminarea chimicalelor toxice din produse si pastrarea celor sigure pentru mediu si consumatori.

Agentia Europeana pentru Chimicale a confirmat ca exista 29 de substante care ar putea ridica ingrijorari cu privire la impactul asupra sanatatii umane si a mediului si ca acest numar este posibil sa creasca pana la 135 in 2011.

Printre substantele puse sub semnul intrebarii de catre Agentie se numara ftalatii folositi in producerea maselor plastice si un parfum care contine mosc. Ftalatii au fost deja interzisi in fabricarea jucariilor de mai bine de zece ani, insa mai exista pe piata produse care au scapat de „scannerul” european, cum ar fi radierele si penarele. Insa aceasta noua hotarare va insemna ca producatorii, fara a beneficia de o exceptie speciala, nu vor putea include chimicalele de pe lista Agentiei in produsele lor.

Anuntul de interzicere a acestor substante este privit de unii drept una dintre cele mai importante victorii a lobby-ului din istoria UE.
„Chimicalele sunt pretutindeni in lumea moderna si unele pot fi foarte periculose. Decizia de astazi este un pas important in protejarea sanatatii noastre si a mediului”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri